Preitaart met variaties

Preitaart met variaties

Met prei kan je veel variëren, met kerrie, met wortel, met krenten. En taart is altijd lekker. Dus hier een soort van basis preitaart met variatiemogelijkheden

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Auteur: Odin, Nigel Slager, De Tuinen van MergenMetz
Ingredienten
Deeg:
  • 300 gr gebuild tarwemeel (builen is vezels uit het gemalen graan zeven. Dat kan in verschillende mate: het uiterste is wit meel, dat we dan bloem noemen.)
  • 60 gr koude boter
  • 1 st ei, alleen het geel (optioneel)
  • dl koud water
Vulling:
  • 1 kg prei, donkerste groen weg, kontje eraf en dan in ringen (1 à 2 cm)
  • 2 eetl olijfolie
  • 3 theel kerrie
  • 1 theel zout
  • peper uit de molen
  • 2 st eieren
  • 100 gr Parmezaanse of belegen kaas, geraspt
  • 6 eetl graanvlokken (haver) (optioneel)
  • 100 gr (bekertje) ricotta of crème fraîche (optioneel)
  • 1 st winterpeen in kleine blokjes (optioneel)
  • handje krenten, in heet water geweekt (optioneel)
Bereiding
Deeg:
  1. Doe het meel en het zout in een kom en snipper de boter er bovenop. Af en toe ronddraaien zodat de klontjes boter los blijven. Met twee messen de botervlokken in het meel tot korreltjes snijden, alsof het grof broodkruim is. (Je kan dit ook met je vingers doen.) Maak er een kuiltje in, doe het eigeel (als je dat wilt) en het water erbij en kneed het tot een soepel deeg.

  2. Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en bekleed daarmee een ingevette vorm.

  3. Prik met een vork een paar keer in het deeg om blaasvorming tijdens het bakken te voorkomen.

Vulling:
  1. Preiringen wassen en uit laten lekken (vergiet of evt een slazwieper gebruiken)

  2. Neem een pan en verwarm daarin de olie en kerrie, doe de prei en wortelbrokjes (optioneel) erbij en smoor deze glazig.

  3. Laat de prei wat afkoelen.

  4. Klop in een kom de eieren met de peper en het zout los. (En, optioneel: meng de ricotta of crème frâche erdoor.)

  5. Meng de prei erdoor.

  6. Meng – niet alle – kaas erdoor. En krenten (als je dat belieft).

  7. Verdeel het mengsel over het deeg in de bakvorm. Strooi er de graanvlokken over en/of nog wat kaas. Bak het in ca. 40 minuten in het midden van de oven.

Opmerkingen
  1. Variaties: met champignons, met een dikke winterwortel en krenten.
  2. Voor het deeg gebruik ik gewone (witte) bloem. Heb het eens gemengd met speltmeel en een keer met roggemeel.
  3. 24-12-07: met biologische volkorenbloem van La Vialla gemaakt.
  4. Recept verrijkt met wat optionele ingrediënten van het recept van Nigel Slater op 5 november 20923 in The Guardian. Die doet ook nog wat bloem door de prei.

1 maart 2006

24 december 2007
Ik heb deze taart zeker een keer of vijf al gemaakt. Vanavond weer simpel: prei en kerrie. Het is inderdaad een taart voor vier personen: er bleef een kwart over.

22 maart 2010
De foto is van deze dag. De foto’s uit 2006 zijn verloren gegaan. Jammer. Maar het blijft een smakelijke taart.

Plaats een reactie

Waardering