Koolkraag

De koolvlieg legt zijn eitjes op een centimeter of wat van de stam van de koolplant. De eitjes komen uit, de larven vreten zich in de stam en eten mee. De koolplant is gedoemd tot een roemloos einde, in plaats van in de pan.

Spuiten is een remedie, maar not done. Althans, als je een beetje gifvrij wilt eten. Een beetje moestuinier snijdt zijn eigen koolkragen.
Van karton.
Uit rubber.
Van dik plastic.
Uit vijverfolie.
Van asfaltpapier.
Een koolkraag hoeft niet groot te zijn: 10 a 15 cm in het vierkant is oké.

En dat doe je zo:

Volgend jaar

Een gebruikte koolkraag.


Bij een eens gebruikte koolkraag is het gat opgerekt door de groei van de stam. Het daaropvolgende jaar is het te groot om te gebruiken voor jonge planten. De koolvlieg wurmt zich er dan wel tussen.
Maar met een oude, nog bruikbare strijkbout strijk je de opgekrulde rand weer dicht. En kun je de kraag weer gebruiken.

5 gedachten over “Koolkraag”

  1. Hallo ,
    die koolkraagjes heb ik gemaakt , maar , het bemoeilijkt toch wel het bewateren van de plantjes , het zou toch wel ambetant zijn moest ik iedere keer het kraagje moeten opheffen om te bewateren , graag daar een oplossing voor .
    Mvg Geert

    Beantwoorden
    • Wij hebben daar nooit problemen mee gehad. We planten de plantjes, water erbij en kraag erom (dan zit er nog wat ruimte, een paar mm om de stam). Bij volgende gietbeurten gaat inderdaad water naast de kraag, maar de grond verdeelt het ook horizontaal. En er gaat ook nog wel wat in de ruimte tussen stam en kraag. Als de plant groeit, groeien ook de wortels. Wij werken op – met varkensmest – bemeste zandgrond.

      Beantwoorden
  2. Uit bitumen komen enkele giftige stoffen vrij.
    Zelf gebruik ik al twintig jaar geen koolkragen meer. Een oude biotuinier leerde me immers de truc van het plat planten. Dat wil zeggen: leg de koolplantenkluit horizontaal in het plantputje, niet gewoon verticaal. De koolstengel richt zich de komende dagen wel op. Het resultaat: het koolvliegje legt haar eitjes dan op de verkeerde plek, of het larfje vindt de weg niet naar beneden – dat is nog niet onderzocht, maar het netto effect is wel een koolvlieg- en koolkraagvrije teelt.

    Beantwoorden
    • Dank, Lieven, goede tip! Vereist wel dat de plantjes iets groter moeten worden opgekweekt. En wat anders: een kool(stengel) wortelt vrij makkelijk. Dus ik zou zeggen: Horizontaal planten betekent dat er dan ook hoger aan de steel, maar nog net onder het aardoppervlak, wortels worden gevormd…. Hoe zit dat?

      Beantwoorden

Plaats een reactie