Panelle/panella

Kikkererwtenbeignet

Bron: Divers
(Voor 10-20 stuks:) 150 g kikkererwtenmeel; 350 – 400 ml water; 1 eetl verse rozemarijnblaadjes, gehakt (of andere kruiden, zoals peterselie, knoflook); frituurpan met (arachide-)olie; peper & grof (zee-)zout; optioneel: 1 eetl olijfolie

Panella of panelle is Siciliaans (straat-)hapje. En misschien wel specifiek van Palermo.

panella 1.jpg

Kikkererwtenmeel is overwegend bij Aziatische (Indiase) winkels te krijgen (ook bekend als gram of besan). En bij Van Haver tot Gort.

De essentie is het maken van een heel dik deeg van het meel, water, rozemarijnblaadjes en wat peper en zout. Dit wordt dun (3 mm – ½ cm) uitgespreid en als het een tijd (uur tot 24 uur) heeft gerust, in driehoekjes of vierkantjes gesneden en die worden gefrituurd. Klinkt simpel.
De praktijk is weerbarstiger, maar het lukt altijd wel op een of andere manier.

Lees de bereiding eerst even goed door eer u begint.

Bereiding

Zeef het meel. Doe het in een ruime pan. Meng al kloppend met een garde het water erdoor, zodat er geen klonten ontstaan. Het is een dun beslag. Doe er ook de rozemarijn, wat peper en zout door. Breng het, terwijl u met de garde klopt, aan de kook. Blijf roeren – u mag overstappen op een houten lepel. Dit gehele klop/roerproces kan wel twintig minuten duren. Het deeg wordt dikker en dikker en zal op een gegeven moment zo dik zijn dat het van de wanden van de pan loslaat (zie opmerking 5). In elk geval van de bodem. (Sommige koks halen de pan van het vuur als het aan de kook is geweest.)

panella 2.jpg

Spreid het snel uit over een brede met olie ingevette plaat c.q. laag bakblik of braadslee. Smeer het met een (natte) spatel bij tot iets van een ½ cm dikte.
Zet weg. Een uur of veel langer.
Het deeg zal opstijven. (Zie opmerking 1.)

Kiep, indien nodig, het uit het blik op een werkvlak – een snijplank, een schoon aanrecht. Snijd er vierkanten of driehoeken van. Niet te groot, iets van max 4 à 5 cm.
Ondertussen is de frituurolie heet en u frituurt de vierkanten of driehoeken tot ze mooi goudbruin zijn. Keer halverwege om in de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi eventueel nog eens met zout.
Krokant van buiten en een beetje zacht van binnen.

15 augustus 2013
Het is een echte experimenteerdag waarop ik een aantal dingen maak die al lang op mijn lijstje staan en het er nooit van kwam. Dus ook panelle/panella. Het lijkt makkelijk, het is ook makkelijk, maar ergens heb ik iets fout gedaan. Ik vermoed wat ik bij de eerste opmerking heb geschreven. Het kan haast niet anders.
Met een bakmes en gewoon keukenmes heb ik platte stukken deeg in de hete olie geschraapt (dus pletten op het bakmes en voorzichtig met het andere mes onderlangs los snijden boven de olie). Het resultaat was uitstekend. Dus zo kan het ook

OPMERKINGEN
1.   Onze fout – denk ik – is dat we het in een laag bakblik uitgespreide deeg met een plastic folie erover in een koude koelkast schoven (tussen 0 en 3,5 gr). Het werd niet stijf of droger. Desalniettemin hebben we het met een bakmes (zo'n stalen strip) overgeheveld in de hete frituurolie en we hadden uitstekende panelli.
2.   Vermoedelijk werkt een siliconenmat of met bakpapier beklede plaat beter dan een met olie ingevette plaat.
3.   Dit filmpje op Youtube laat zien hoe makkelijk het kan zijn.
4.   Andere bereidingen zijn dat er van het kikkererwtenmeel een dikke koek (600 gr meel, 1,8 dl water) wordt gemaakt, waarvan (kleverige) plakken worden gesneden die worden gefrituurd.
5.   Over de dikte van het deeg kan worden gediscussieerd: moet het van de wand van de pan loskomen?  De een zegt wel, de ander gebruikt dunner deeg om uit te spreiden.

Plaats een reactie