Schapenhart gevuld met zuurkool

Bron: Cook It Simply, aangepast door Martin Woestenburg
2 schapenharten; plukje zuurkool; wat kleine augurkjes, kleingesneden; 1 eetl cottage cheese of ricotta; 250 ml bouillon (lams-, zie opmerking); boter; 1 eetl tomatenpuree; 2 eetl peterselie, fijngehakt

Introductie

Wij, d.w.z. Martin en wij van MergenMetz, hebben een goede relatie met de herders van Schaapskudde Het Soerel. Zo komen wij aan uitstekend schapenvlees van Schoonebeeker heideschapen. Vanuit een avondje Slow Food over schaap in 2009 is Martin geheel in het schaap geraakt en spant zich thans in om dit in Nederland miskende dier en vlees weer op het menu te krijgen. Kijk eens op Daarometenweschaap. En wij van MergenMetz dragen ons steentje bij; wij verkopen blikken uitstekende schapengoulash in onze webwinkel.

En nu koken

Schapenhart gevuld met zuurkool - vullen.jpg

Spoel, zo het er nog aan of in zit, het bloed uit de harten. Dep de ze droog. Snijd overbodig hartvet er af.
Snijd de augurkjes klein. Meng met de zuurkool en de cottage cheese (of ricotta). Vul de harten met het mengsel. Sluit de opening af met cocktailprikkers of iets soortgelijks.
Breng de bouillon zachtjes aan de kook en kook de harten 1½ uur.
Haal de harten eruit en houd ze warm.
Voeg de tomatensaus toe aan de bouillon en kook het geheel flink in.
Serveer de harten met de saus erover en bestrooid met wat peterselie.

22 januari 2012
Een spontane actie. Althans. Weken, zo niet maanden geleden spraken Martin en ik elkaar.
Ik zei: "Ik heb geweldige zuurkool."
Hij zei: "Ik heb nog flink wat schapenvlees."
En we prikten 15 januari 2012 als een mooie dag om in zeer klein gezelschap wat buiten te koken en te rotzooien.
De tijd verstreek en net na de jaarwisseling rinkelde het alarm van mijn Outlook-agenda. 15 Januari! Dat is over twee weken.
We schoven het een week op en nodigden een paar wederzijdse vrienden uit. De 22ste regende het. Nee, het pleurde. Dus we kookten en aten binnen. Dat dan weer wel.

Schapenhart gevuld met zuurkool - gevuld en dicht.jpg

Schapenhart gevuld met zuurkool - saus erover.jpg

Schapenhart gevuld met zuurkool - gekookt en doorgesneden.jpg

Dit is een bijzonder lekker gerecht. Hart is mooi stevig, homogeen spiervlees en met de zuurkool erin is het gaaf. Omdat we meer schapen- en zuurkoolgerechten maakten, hebben we elk een derde hart gegeten.

OPMERKINGEN
1)   Augurkjes of kappertjes. Kan ook.
2)   Lamsbouillon is makkelijk te krijgen. Bij de winkels van de nieuwe medelanders kunt u ook blokjes schapenbouillon kopen. Van Maggi of in verpakking met de geel-rode kleur van Maggi.

Plaats een reactie