Tomatenchampagne

bron: Swingen in de Keuken (Angélique Schmeinck)
2 kg rijpe, zoete, kruidige trostomaten; 1 dl krachtige gevogelte- of groentebouillon, koud; 2 eetl vanilleazijn; 2 eetl suiker (afh. van zoetheid tomaat); zout, naar smaak; 1 theel. worcestersaus; ½ theel. tabasco; klein handje verse basilicum; klein handje verse dragon

Halveer de tomaten, verwijder de kroonaanzet en het zaad. Snijd de helften in kleine stukken – zodanig dat ze kunnen worden gepureerd. Doe dit met de bouillon en de rest van de kruiderij. Zet een grote bolzeef in een ruime rvs- of glazen schaal. Leg in de zeef vochtig kaasdoek of een vochtige theedoek. Schep de pulp over. Pak de punten van het doek en druk de pulp iets aan. Zet het geheel (pulp in doek, doek in zeef, zeef boven schaal) minstens zes uur in de koelkast. De vaste stof blijft in het doek achter, wat resteert is een heldere sap.
Serveer in een champagneglas.
Met een rietje.
(De pulp in het doek is uitstekend voor bijv. pastasaus te gebruiken.)

Het sap blijft in de koelkast een dag of vijf goed, aldus Angélique.

18 oktober 2008
Een lekker goedje. Hier hoort een verhaal bij. Voor wie het weten wil: klik hier. Vandaag gemaakt – eigenlijk gisteren. Als grapje. Om tussendoor te serveren voor Corinne en Jan Willem. En ook zij zochten naar de kleur bij de smaak. Leuk!

OPMERKINGEN
1.    Ik heb iets minder dan twee kilo roma tomaten gebruikt. En ca. 0,8 dlgroentebouillon. Wie heeft er vanille-azijn? Ik heb gewone witte wijnazijn gebruikt. In plaats van 2 eetl suiker heb ik een schep vanillesuiker genomen en wat rietsuiker. De kruiden waren gedroogde kruiden – niets mis mee – en de worcestersaus heb ik er niet in gedaan. (Marijke vond het toch wel ietsje naar vanille smaken, misschien de volgende keer minder vanillesuiker gebruiken.)
2.    Het snot en de pitjes e.d. dat ik uit de tomaten heb gehaald, deed ik in een zeef boven een klein bakje. Het vocht heb ik bij de tomatenpulp gedaan, voor het purereren.
3.    Angélique heeft het over een grote bolzeef enz. Ik heb een vergiet gebruikt en die in een flinke plastic bak gehangen. Ook goed.
4.    Omdat ik stevig knijpen niet kan laten – of beter: hoe druk je de pulpwat aan? – heb het ik in den beginne iets te hard geknepen en ik zag wat rode vezeltjes bij het sap. Uiteindelijk viel het wel mee.
5.    Verrassend hoezeer dit kan uitlekken. De volgende dag bevatte het doek nog maar vrij droge tomatenpulp.

 

4 november 2008
De opmerking van Marijke – "smaakt te veel naar vanille" – bleef in mijn achterhoofd rondzingen en mede naar aanleiding van de reactie van De Grote Kok Haarzelve (zie hieronder) heb ik het gisteren nog eens gemaakt. Nu ½ theel vanillesuiker, 1½ a 2 afgestreken eetlepels rietsuiker en met de worcestersaus (spreek uit: <woestersaus>). En helemaal niet aangedrukt, alleen de punten van de theedoek samengebonden.
Resultaat: glashelder en veel subtieler van smaak. Hoewel ik roma-tomaten gebruik, die wel lekker zijn maar niet bepaald als 'zoete tomaat' bekend staan, wil ik de volgende keer toch iets minder suiker gebruiken. Dat wordt dan volgend jaar, want de eigen tomaten zijn op en in de winkel ligt in deze tijd weer de Spaanse giftroep – in tegenstelling tot de ook wel, maar beduidend minder bespoten Hollandse kastomaten. (Lees dit.)
Corinne liet weten dat ze het ook had gemaakt. Zij heeft kaasdoek gebruikt en daar lekte toch wat rood door. Misschien is voor deze tomatenchampagne een theedoek (dikker dan kaasdoek) wel het meest aangewezen filtreermedium.

Plaats een reactie