Pasta met spitskool

Pasta met spitskool
Voorbereiding
15 min
Kooktijd
20 min
Totaal
35 min
 

Zeer smakelijk, snel en makkelijk te bereiden gerecht met verrukkelijke spitskool en, in dit geval, penne. Met mozarella en spekjes. Dat dan weel wel.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 personen
Auteur: Van Internet geplukt; volgens de bron van Jamie Oliver afkomstig
Ingredienten
  • 600 gr. spitskool fijngesneden;
  • 100 – 200 gr. pancetta gerookte spekjes of bacon, in kleine reepjes;
  • scheut olijfolie; 
  • 150 gr. pijnboompitten
  • 1 eetl. komijnzaadjes;
  • 8 eetl. Parmezaanse kaas;
  • 220 gr. mozzarella in blokjes;
  • 1 teen knoflook fijngehakt;
  • penne of andere pasta naar keus;
  • peper & zout;
  • evt. kookroom
Bereiding
  1. Verhit wat olijfolie in een kasserol. Bak de pancetta lichtbruin.
  2. Voeg de pijnboompitten en het komijnzaad toe en bak onder voortdurend omscheppen tot de pitten licht geroosterd zijn.
  3. Temper het vuur. Voeg de knoflook toe. Doe de kool erbij. Roer alles goed door elkaar en leg het deksel op de pan. Laat het op laag vuur ca. 5 minuten gaar worden.
  4. Kook ondertussen de pasta.
  5. Breng de kool op smaak met peper en zout, voeg evt. een scheut (kook)room toe.
  6. Doe tenslotte de parmezaanse kaas en de mozerella erbij. Het wordt een draderig geheel.
  7. Doe de pasta erbij. Voeg evt. wat kookwater van de pasta toe, zodat er een goede saus ontstaat.
  8. Serveer!
Opmerkingen
  • Let op dat er niet te veel komijn in komt.
  • Kookroom is overbodig
  • Ik heb penne als pasta genomen. Is niet ideaal. Er moet meer houvast zijn. Misschien fusilli – de spiraaltjes – want de groenten klontert met de kaas en niet zozeer aan de penne.

Ik heb dit eens gemaakt. Maar wanneer?

19 juni 2007
Dus opnieuw gemaakt. Want Leon, Eline en Maarten kwamen en ik heb een zak spitskool van 600 gr in de koelkast liggen. Sla vooraf gegeten.



7 oktober 2018
Het zou zomaar kunnen zijn dat dit gerecht in ruim elf jaar niet is gemaakt. Want vroeger teelden we Hispy F1 spitskool, maar al snel Filderkraut om zuurkool te maken. Dus nooit meer verse spitskool. Tot dit jaar. De lange hete zomer heeft Filderkraut geen goed gedaan. Hadden we in 2017 (slechte zomer) een mega-oogst en hebben we daarvan nog steeds wat zakken zuurkool in de vriezer liggen, dit jaar was het minder. Dus geen zuurkool, maar spitskool.

26 augustus 2021
En de zomer van 2021 was vooral water en een uitstekende oogst. Dit keer met onze erfgenote M zuurkool gemaakt. M kan goed stampen. En ‘s avonds aten we dit, want de hoeveelheid zuurkool was net te groot voor een kleiner vat en te weinig voor een groot vat. Nog steeds even lekker.
Gemaakt met burratina, dat is als burrata, maar dan mozzarella gevuld met room. Dus de mozzarella en room ineen voor deze ingrediëntenlijst.

Plaats een reactie

Waardering