Spinaziesaus met ricotta en ham

Pasta met een saus van spinazie, ricotta en ham

Een snel, makkelijk en lekker authentiek Italiaans pastagerecht dat zowel met snijbiet als met spinazie kan worden gemaakt. En ricotta en de ham, niet te vergeten.

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: De Klassieke Italiaanse Keuken
Ingredienten
  • 1 kg verse spinazie (of 500 gr ontdooide diepvries bladspinazie, of snijbietblad)
  • 125 gr roomboter
  • 50 gr gekookte ham (zie opmerkingen)
  • ½ theel geraspte nootmuskaat
  • 100 gr ricotta
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout
  • 300-400 gr korte pasta (penne e.d.)
Bereiding
  1. Bij verse spinazie/snijbiet: goed wassen en zo droog mogelijk slingeren. Laat slinken in een pan met een scheutje olijfolie. Af laten koelen, uitknijpen en fijnhakken. Bij diepvries spinazie: ontdooien, uitknijpen en fijnhakken.

  2. Kook de pasta.

  3. Parallel daaraan wordt de saus bereid: Doe de helft van de boter in een stevige pan en laat dit smelten. Voeg de ham toe en roerbak even.

  4. Doe de spinazie erbij en een flinke snuf zout. Een paar minuten roerbakken en de ricotta erbij doen en doorroeren tot het een stevige saus is.

  5. Haal van het vuur en meng de nootmuskaat erdoor.

  6. Als de pasta gaar is: afgieten en door de spinaziesaus roeren.

  7. Doe de rest van de boter erbij en wat van de geraspte kaas. (De rest van de kaas kan aan tafel erover worden gestrooid.)

Opmerkingen
  1. Wij hebben ook een keer blokjes hamlap gebruikt, wat over was van een stuk vark dat we op de bbq hadden.
  2. Snijbiet blijft toch wel zachter van smaak dan spinazie
  3. Nootmuskaat vervangen, op het laatst, door een zestal fijngesneden blaadjes salie
  4. We hebben er ook een teen knoflook, geperst, kwartier laten liggen (lees dit boek en weet waarom) doorheen gedaan

4 juni 2009
Snel en simpel te maken. En lekker.

24 juni 2016
Tegenwoordig zoeken we recepten op uit het verleden van MergenMetz. Recepten die op de oudere website nog geen foto’s hadden.
Maar mrs. M vindt het nog steeds uitstekend van smaak. Wel de nootmuskaat vervangen door vers gehakt salieblad (stuk of zes blaadjes). Mrs. M heeft namelijk een hartgrondige hekel aan nootmuskaat.

17 augustus 2022
Het groeit als een gek in de moestuin. Onze erfgenoten genieten van vakantie en opeens moeten wij alles opeten. Na dagen courgettes dan nu de fiks uitgedijde snijbiet ter hand genomen.
Maar wat is dit lekker, zeg. Zo eenvoudig en zo smakelijk. Met nootmuskaat, zonder knof, zonder ui, exact volgens het recept en….. Mrs. M klaagde niet over nootmuskaat.

Plaats een reactie

Waardering