Slangkalebas-mungbonen curry

bron: Indian Recipes

300 gr mungbonen (zie opmerking 2); 1 – 2 slangkalebas van pakweg 100 cm opgetelde lengte; 1 groene peper, in dunne ringetjes; 1 eetl verse gember, geperst; 4-6 tenen knoflook, in dunne plakjes (een kwartier tevoren doen); ½ eetl kurkuma; 2-3 rode pepers, gedroogd (zie opmerking 3); ½ eetl mosterdzaad; 1 eetl komijnzaad; scheut olie (arachideolie); zout; optioneel: vers korianderblad als garnering

Slangkalebas-mungbonen curry - bord van bovenHet is betrekkelijk snel gemaakt. In het originele recept maken ze gebruik van een snelkoker, wij hebben gewone pannen. Dus twee keer fluiten betekent alleen voor de hond iets. (In het origineel wordt gezegd dat de snelkookpan twee keer moet hebben gefloten.)


Slangkalebas-mungbonen curry - 1
Kopje en kontje eraf
Slangkalebas-mungbonen curry - uitgehold
In de lengte doorgesneden en met lepeltje uitgeschraapt

Bereiding
Was de mungbonen goed en breng ze met ruim water aan de kook.  Onderwijl bereid u de andere ingrediënten voor.
De slangkalebas ontdoen van kopje en staartje en snij in de lengte door (eventueel eerst in twee helften). Haal met een lepel de zachte binnenkant er uit. Snijd het in kleine halve ringen.
Slangkalebas-mungbonen curry - stukkiesDe slangkalebas behoeft geen lange kooktijd, maar als de mungbonen een beetje gaar beginnen te worden, de halve ringen, gember, en knoflook erbij doen en mee laten koken.
Neem een wok of een andere soort stevige pan. Verhit de olie en doe het mosterdzaad erbij. Als dit begint te poffen de komijnzaad en droge rode pepers erbij. Als het komijnzaad begint te verkleuren ook de groene peper erbij en de pan met de mungbonen-slangenkalebas er helemaal bij doen. Goed doorroeren en nog even laten koken. Eventueel nog wat water erbij en op smaak brengen met zout.

Serveer met vers korianderblad erover en rijst of roti.


1 augustus 2016
Slangkalebas-mungbonen curry - vogelvluchtDit jaar voor het eerst slangkalebas in de kas geteeld. Vijf planten, prachtige bloemen en één kalebas. Nu is het een k-zomer en de bijen en andere bestuivers vliegen niet zo vaak als anders. Bovendien hebben we gelezen dat de slangkalebas door nachtvlinders wil worden bestoven. Enfin, de deur van de kas staat dag en nacht open, maar of de nachtvlinders op de geur van de bloemen afkomen….?

Donderdag j.l.,  28 juli, was Joseph Fornah weer bij ons. Joseph is een ex-ama die op zijn zestiende uit Sierra Leone is gevlucht. Hij is nu 31 jaar oud en nog steeds in procedure. (De politiek van de Staat der Nederlanden zegt dat er zorgvuldig opgestelde procedures zijn, de tactiek is echter om asielzoekers te frustreren. Met gevolgen van dien. Zo af en toe flipt er weer een en telkens wordt het ‘een incident’ genoemd. Maar wat moet je? Je hebt zwaar PTSS en je land wil je niet ontvangen omdat het tot de armste ter wereld hoort en geen of nauwelijks medische zorg kent. Laat staat behandeling voor PTSS.)
Enfin, we kennen elkaar al een jaar of acht.
Joseph is geen uitvreter. Hij krijgt geen uitkering. Hij mag niet werken. Maar wij helpen hem en hij helpt ons.
“Je moet hem nu plukken!” riep hij. Hij kent de slangkalebas uit Afrika. Ze eten het daar vaak, vertelt Joseph. Hij lacht breeduit bij de herkenning van een groente van thuis.
Ik vroeg: “Hoe? Rauw? Gekookt?”
“In de soep,” zei Joseph. Tja, dat kan dan weer alles zijn, ook een gerecht als hier is beschreven. Zo noemt Joseph ook alles wat klein en groen is ‘gras’.
Ik plukte de vrucht gisteren en heb de dag gezocht naar recepten. In het Nederlands is er nauwelijks iets, maar in het Engels heel veel. Het is meteen duidelijk dat India een Britse kolonie was.

Deze dal is op zich erg lekker, maar mrs. M vond het iets te pittig. Dat was ook een waarschuwing bij het originele recept. Daar werd gezegd dat de rode peper naar eigen inzicht moest worden toegevoegd.
U bent gewaarschuwd!

OPMERKINGEN
1) Moong dal zijn mungbonen, ook wel: groene katjang. Allemaal hetzelfde, namelijk datgene wat kiemt en dan taugé heet. In het orginele recept hebben ze het over yellow moong dal (gele mungbonen, bij ons zijn ze groen) of split yellow lentils – rode linzen.
2) Op de verpakking van de mungbonen staat dat ze 24 uur moeten weken en dan 45-60 minuten koken. Jeemig. Onvoorzien. Wij hebben de bonen in de keukenmachine wat kleiner gemalen (inderdaad zo ongeveer gespleten) en pakweg 20 minuten gekookt. Dat gaat goed. Het moet immers toch een pap worden.
3) Bij gebrek aan gewone gedroogde rode pepers, gebruikten we een aantal droge pirri pirri pepertjes. Misschien wel achterwege laten als u niet van te pittig houdt.

Plaats een reactie