Gebakken schorseneren met champignons

Gebakken schorseneren met champignons
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Mooi en simpel gerecht met schorseneren, champignons, wat tomatenpuree en dragon.

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Bron bestaat niet meer
Ingredienten
  • 800 gr schorseneren
  • 300 gr champigonons, schoon, in kwarten
  • klontje boter
  • 1 st klein blikje tomatenpuree
  • 2 eetl verse, fijngeknipte dragon (of 2 theel gedroogde)
  • wat zout
  • wat citroensap of azijn
Bereiding
Het schillen der schorseneren
  1. Een dunschiller is heel handig. Om te voorkomen dat schorseneren verkleuren leggen we ze in aangezuurd water (dus met een scheut citroensap of azijn). Schorseneren schillen is een makkie, wat men er ook van mag zeggen.

  2. 1)   Spoel ze af, zodat het meeste zand is verdwenen.

    2)   Vul een ruime bak of de gootsteen met water, doe daar een scheut azijn of citroensap bij.

    3)   Vul een pan of bak met water en doe daar ook wat citroensap of azijn bij.

    4)   Snijd de schorseneren bovenaan af, zodat het eventuele loof en bladgroeipunt weg is. Leg ze dan direct in het zuur water (gootsteen) van 2).

    5)   Schil ze onder water met de dunschiller.

    6) Geschild? Dan – in dit geval in stukken van 5 cm gesneden – overdoen in de bak of pan die je zo-even, bij 3) hebt klaargezet.

  3. Het eindresultaat is een gootsteen met allemaal schil en heel misschien een lichte plak aan de handen, maar als u het goed doet, mwa… Al die bangmakerij van vies, plak, handschoenen, keukenmeidenverdriet is onzin.

De bereiding
  1. Kook de schorseneerstukjes ca. 20 minuten. Maar check regelmatig, want ze kunnen plots papgaar zijn. En een beetje (van bijten) is wel lekker. Afgieten. Uit laten druipen.

  2. Tijdens het koken maak je de champignons schoon en verdeelt ze in kwarten.

  3. Smelt een klont boter in een koekenpan. Bak de champignons even aan, doe dan de schorseneren, tomatenpuree en dragon erbij en laat nog een minuut of tien zachtjes smoren, opdat alles lekker heet is.

    Eventueel een beetje water erbij als het te droog wordt en wat zout voor de smaak.

  4. Opdienen.


11 november 2009
Weer eens wat anders met schorseneren. Wel een goede combinatie maar pas op dat de dragon niet gaat overheersen. We aten het met aardappelmousseline en een plak gevulde rollade..

15 november 2022
De eerste schorseneren! En dan zoek ik naar een recept dat nog niet in het nieuwe format staat. Dus dit gemaakt. Zou het echt voor het eerst in dertien jaar zijn? Kan zomaar. Maar het smaakt uitstekend. Dit keer aten we het met gebakken aardappels en zelfgemaakte braadworst.

Plaats een reactie

Waardering