Salade van rode rijst en quinoa

Salade van rode rijst en quinoa

Bijzondere en lekkere salade van rode rijst, quinoa, pistachenoten, gedroogde abrikozen en rucola (ook wel: raket of raketsla)

Gang: Bijgerecht, Salade
Keuken: Internationaal
Auteur: : Ottolenghi, The Cookbook
Ingredienten
  • 60 gr gepelde pistachenoten
  • 200 gr quinoa
  • 200 gr rode (Camarque) rijst
  • 1 st witte ui, in dunne plakjes
  • 150 ml olijfolie
  • 1 st sinaasappel (BIO) geraspte schil en het sap
  • 2 eetl citroensap
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 4 st lente-ui, in dunne ringen gesneden
  • 100 gr gedroogde abrikozen, grof gehakt/gesneden
  • 40 gr rucola
  • peper en zout
Bereiding
  1. Verhit de oven op 170o C.

  2. Leg de pistachenoten op een bakblik en rooster ze een minuut of 8, tot ze beginnen te bruinen.

  3. Af laten koelen en grof hakken. (Als ze net uit de oven komen, zijn ze warm en zacht. Als ze koud zijn, zijn ze weer hard.)

  4. Verhit twee pannen met water. Kook de rode rijst in ca. 20 minuten gaar, of net iets korter, voor de bite. Kook de quinoa in een minuut of 12 gaar.

  5. Beide afgieten en uit laten lekken. Spreid ze beide apart op brede schalen om ze snel af te laten koelen.

  6. Smoor de witte ui in wat olie tot de uiringen beginnen te bruinen. Laat helemaal afkoelen.

  7. Neem een grote schaal en meng alles. Eerst de rijst, quinoa en ui en de resterende olie, dan de rest erbij. Breng op smaak met peper & zout.

  8. Serveer op kamertemperatuur.

22 juni 2008
Via 101 Cookbooks ben ik op dit kookboek gekomen. Besteld via Amazon.co.uk. In een paar dagen thuis. Het is een geweldig boek met eens wat andere recepten en deze salade is subliem.
Gemaakt voor de familie bbq.

Notitie 2 juli 2022
We “kennen” Ottolenghi al lang. Dit boek – Het Kookboek – kwam pas in 2016 in het Nederlands uit. We maken deze salade minstens een keer per jaar bij grotere gelegenheden. En dat kan inmiddels zonder schuldgevoel: In de tussenliggende jaren werd quinoa (spreek uit: kien-wah) zo populair dat het in o.a. Bolivia de prijzen opdreef. Maar inmiddels is Spanje een groot quinoa-producent en het komt ook van eigen bodem.

Plaats een reactie

Waardering