Peultjes op een slabed

Peultjes op een slabed

Frisse, knapperige sla en daarop lauwwarme peultjes met een mosterddressing. Gegarneerd met wat gebakken reepjes tofu. Een lekkere vegetarische salade.

Gang: maaltijdsalade
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
  • Stevige sla, of hart van botersla (kropsla)
  • lekker wat peultjes
  • blok tofu, in reepjes gesneden
  • 2 st sjalotten, gesnipperd
  • arachideolie
  • mosterddressing: (zie tekst)
Bereiding
Geïnspireerd door Smaakvrienden, het beste kookboek dat er is
  1. Desgewenst marineer je de reepjes tofu, maar ze zijn [a] breekbaar en [b] nemen niets op. De marinade hangt aan de buitenzijde, hetgeen die smakeloze dingen bij het bakken wel iets meegeeft. (Wij mengden een beetje olie en fijngewreven rode peper.)

  2. Bak vooraf de al dan niet gemarineerde reepjes tofu. Haal uit de pan en zet weg.

  3. Maak de peultjes schoon, d.w.z.: veeg het pluimpje aan de punt weg en trek het steeltje met de krans er af.

  4. Was de sla, slinger het droog en schik in de borden.

  5. Maak een mosterddressing. Wij deden het volgende:

    150 ml goede olijfolie; 40 ml PX sherry-azijn; 1 teentje knoflook, geperst; 1 à 2 theel Dijonmosterd; beetje peper en zout

  6. Neem een wok of kasserol en verhit daarin wat olie. Bak de sjalotsnippers wat glazig en wok kort de peultjes mee.

  7. Drapeer de peultjes (met wat er aan sjalot meekomt) over de sla.

  8. Schenk de mosterdressing over het geheel en leg de gebakken stukjes tofu erop.

  9. Op het moment dat je het opdient, is het een lauwwarme salade geworden. Perfect!

5 juni 2010
Daags na onze Open Ecotuin. De peultjes die we hadden laten hangen moeten er lekker af. En het laatste kropje kleinste sla, Tom Thumb, is geoogst. Samen met een Little Gem.
Peultjes als salade, met sla. Ergens in mijn achterhoofd leek mij dit wel een tof plan. Maar kan het. En wat doe je dan als hedendaagse koker: je slaat Smaakvrienden erop na. (Dit boek is alleen nog antiquarisch te verkrijgen.)
Aldus geschiedde en deze lichte, vegetarische maaltijd nuttigden wij op de zonnige namiddag na een dag met onweersbuien.

Plaats een reactie

Waardering