Pastinaakpuree met schapengehaktballen

gebaseerd op: BBC Food, Lesley Waters

Ballen: 500 gr lams- of schapengehakt; 1 ei; paneermeel (twee beschuiten); wat zout, wat peper; scheut olie voor bakken;
Saus: 1 teen knoflook, geperst (een kwartier laten liggen, lees dit boek); scheuten eerlijke eko-tomatenketchup; 1 blikje tomatenpuree; fikse scheuten rode wijn; snuf paprikapoeder; snuf komijnpoeder;
Puree: 4 fikse aardappelen, geschild en in blokjes; 4 fikse pastinaken, idem; 1 l groentebouillon; paar eetlepels platte peterselieblad, fijngehakt

Voorbereiden
Meng het gehakt, het ei, peper en zout goed en draai er pakweg twintig kleine ballen van. Bak deze in de koekenpan aan beide zijden aan, zodat het mooi bruin is. Hevel ze over in een ovenschaal. Wegzetten. Gebruik de nog wat vette koekenpan voor het maken van de saus.


pastinaakpuree-met-schapengehaktballen-2Smoor de knoflook in de koekenpan – niet echt laten bruinen. Doe er flink wat ketchup bij, de inhoud van het blikje tomatenpuree en een goede scheut rode wijn. Roer goed door elkaar. Eventueel nog wat wijn erbij. Doe er de paprikapoeder door als ook de komijn. Breng op smaak met peper en zout. Okay? Het mag in een steelpan of sauspan over worden geheveld. Hoeft niet. En als u denkt: hmmm, zou die saus qua smaak wel goed passen…. Ja, dat komt goed.

Bereiden
Verhit de oven op pakweg 150 graden. Schuif de ovenschaal met de ballen er in.
Verwarm de saus op laag vuur.
Breng de aardappel- en pastinaakbrokken aan de kook in wat groentebouillon (ca. 1 liter). Die zijn in tien à vijftien minuten wel gaar. Giet af en bewaar ietwat van het kookvocht/bouillon.
Stamp er puree van en breng op de juiste dikte met nog wat bouillon. Schep goed om en schep de peterselie er door.

Serveren
Op de borden een bergje puree scheppen met daarop de ballen en een schep saus.


pastinaakpuree-met-schapengehaktballen_thumb-300x30026 december 2016
Tweede Kerstdag. Jolien, René en Maud eten hier. Om een uur of vier de pastinaken uit de grond gehaald. Mooier kan toch niet?
Het smaakt ons allen uitstekend. De saus matcht keurig met de pastinaakpuree. Heerlijk gewoon. En Maud houdt van pastinaakpuree.


OPMERKINGEN
1) Paneermeel maken we op de ouderwetse manier door twee beschuiten over elkaar te wrijven en de rest in de hand te verkruimelen.
2) De kruiderij in de saus is onze eigen inbreng. Anders is het wel een laf zooitje.
3) Wij hebben schapengehakt gedraaid van het vlees van een bout van een zwartblesschaap. Fokker van dit zeldzame ras, Bas Rodenburg, leent af en toe – nou ja, veel vaker dan dat wij het voor onze varks gebruiken – onze vee-aanhanger. Hij betaalt af en toe in schaap.

 

 

 

Plaats een reactie