Wortel-walnoot taart

bron: Ottolenghi, the cookbook
De taart: 160 gr bloem; ½ theel. bakpoeder; ½ theel. natrium bicarbonaat(baking soda[1]); 1 theel. kaneelpoeder; ¼ theel gemalen kruidnagelen; 1 groot ei; 1 eigeel; 200 gr olijfolie (of zonnebloemolie); 270 gr basterdsuiker (zie opmerking 1); 50 gr walnoten, gehakt; 50 gr gemalen kokos; 135 gr wortel, grof geraspt; 2 eiwitten (zie opmerking 2); beetje zout

Om erover te smeren: 175 gr roomkaas (op kamertemperatuur); 70 gr boter; 35 gr poedersuiker; 25 gr honing; 30 gr walnoten, gehakt en licht geroosterd (in een droge koekenpan)

Verhit de oven op 170/180o C. Vet een springvorm met een diameter van20 cm goed in. (Het kookboek zegt dan ook nog eens bakpapier in de springvorm aan te brengen. Niet nodig.)

Zeef de bloem, bakpoeder, bicarbonaat en de kruiden in een kom. In een kommetje het ei en het eigeel met een vork even loskloppen.
Meng in weer een andere kom de olie en de suiker met een mixer, ongeveer een minuut op gemiddelde snelheid. Meng op lage snelheid het losgeklopte ei erdoor. Mix vervolgens het bloemmengsel, de wortelrasp, de walnoten en kokos erdoor. Zorg dat het voldoende gemengd is. "Don't over mix," zegt Ottolengi.
(Maak een gebruikte kom helemaal schoon – vetvrij – of neem een nieuwe. Ontvet het desnoods met wat citroensap.)
Klop de eiwitten stijf met het beetje zout. Vouw het eiwit door het andere mengsel. Doe dit voorzichtig en in drie hoeveelheden. Wederom: "Don't over mix". Het hindert niet als er wat strepen wit te zien zijn.
Giet de boel over in de wachtende vorm en bak ca. 1 uur. Test of het gaar is door een (brei-)naald in de taart te steken: als ie droog terugkomt, is het oké.
Laat de taart helemaal afkoelen, alvorens 'm uit de vorm te nemen.

Voor het smeersel erbovenop klopt u de roomkaas met een mixer zodanig dat deze licht en zacht is. Apart de honing, boter en poedersuiker mixen en dit door de roomkaas vouwen. Smeer dit in vlagen over de taart en strooi de geroosterde walnoten erover.

25 november 2008
Ik moest deze taart maken van Anne. "Heerlijke taart en zonder boter," had ze gezegd. Welnu: hij is uitstekend. Al tijden was ik op zoek naar baking soda (natrium bicarbonaat). Hanos had het niet. Een drogist leek mij de aangewezen plek, maar om een of andere reden ging ik daar niet naar toe. Ik gebruikte dan maar wat extra bakpoeder of zelfs een beetje gist. Maar ik wist dat natrium bicarbonaat het baksel bijzonder luchtig maakt.

Tot een week of wat geleden: ik zag oranje pakjes staan op de afdeling oosterse artikelen. Bij Hanos.
Baking soda. En eronder staat: baking, cleaning & deodorizing.
Een multifunctioneel goedje. Er gaat gelukkig maar erg weinig in zo'n taart.

 

OPMERKINGEN
1)    Wij zijn geen zoetekauwen, ik heb 200 gr rietsuiker genomen;
2)    Ik heb drie eiwitten genomen en een extra eigeel in de taart gedaan.
3)    Als bij het bakken de bovenkant van de taart al donker wordt, zonder dat ze gaar is, er aluminiumfolie over doen.

[1] Dit rijsmiddel wordt in veel Angelsaksische recepten nog eens los, naast bakpoeder (baking powder) gebruikt. Natrium bicarbonaat zit in bakpoeder. Maar kennelijk niet genoeg. Baking soda is in Nederland te krijgen.

Plaats een reactie