Quiche van schorseneren en hazelnoten

Januari 2011-2012 Wat er aan vooraf ging
Zo gaat dat. De onvolprezen koningin der kookbloggers bezoekt onze website en vindt, met een kleine aanwijzing, de schorsenerentaartjes. Daarna beweegt ze zich in haar eigen digitale keuken en daar schrijft ze over de quiche van schorseneren en hazelnoten. Nu iets meer dan een jaar geleden. En een week of twee geleden twitterde ze er over. Ik reageerde erop en zei dat ik haar variant nog moest maken.
Ja. Doe dat nou es, man :-),” was haar respons. Tja. Wat doe je dan?
Op 13 januari 2012 maakte ik de quiche. Maar dan net weer iets anders. Dat is de lol van het koken.

Schorsenerenquiche met hazelnoten
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Product van de evolutie: schorseneerstaafjes geschikt over een taartbodem en ingebed in een mengsel met hazelnoten. Erg lekker.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: Edith’s digitale keuken en wij zelf
Ingredienten
  • 1 st grote plak of 5 of 6 plakjes bladerdeeg (afh van de grootte van de taart of quichevorm)
  • 1 kg schorseneren
  • 50-100 gr Remeker Puur (kaas), geraspt
  • 1 st klein kuipje crème fraîche c.q. enkele eetlepels ricotta
  • 3 st eieren
  • 50+ gr hazelnoten, wat geroosterd in een droge koekenpan
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200/220o C.

  2. Schil de schorseneren. De beste methode is onder water: de gootsteen vol laten lopen en een scheut citroensap of azijn in het water. De schorseneren onder water met een beugeldunschiller schillen. Deze breng je over in een pan met eveneens zuur water. Snijd meteen in stukken van ca. 10 cm. Hele dikke stukken in de lengte doorsnijden. Om een gelijkmatige garing te krijgen, moet het namelijk allemaal ongeveer even dik zijn.

  3. Als de oven heet is, bak je de vorm met bladerdeeg voor. Een minuut of tien. Maar maak eerst met een mes sneden in de bodem voor de lucht. Edith gebruikt bakbonen om de boel laag te houden, ik niet. Bij mij stijgt de bodem luchtigjes, maar ik druk dat, als de schaal uit de oven is, gewoon weer plat.

  4. Terwijl de bodem in de oven staat, kook je de schorseneren beetgaar. De tijd is afhankelijk van de dikte, dus na een tiental minuten af en toe prikken. Pik er een aantal schorseneren uit (Edith spreekt van een derde) en pureer deze.

  5. Vermaal de geroosterde hazelnoten. Er mogen wel wat grovere stukken in zitten. Meng crème fraîche, eieren, kaas, hazelnotenmaalsel en gepureerde schorseneren.

  6. Als de bodem voldoende is voorgebakken, dus bak het niet tè bruin, deze uit de oven halen.

  7. Verdeel de schorseneerstaafjes over de bodem. Giet het mengsel erover en bak nog eens een minuut of twintig.

Opmerkingen

1.   Ik gebruik een quicheschaal van fijn geglazuurd aardewerk. En een grote lap bladerdeeg. Deze vorm behoeft geen bestuiving met bloem: bladerdeeg is overigens ook zo vet. Alleen als je een ruwe vorm gebruikt, is invetten en met bloem bestuiven aan te raden.
2.   Zoals voor veel quiches geldt: de volgende dag, koud, nog lekkerder.
3.   In plaats van bladerdeeg, is deeg voor hartige taart natuurlijk ook goed.
4.   Wij hebben altijd Remeker in huis. Heerlijke rauwmelkse kaas. Dus die gebruiken we. Bij het recept van Edith staat een andere kaas.

16 november 2022
Schorseneren. We neuzen in de oude recepten op onze website om deze te hermaken en in het nieuwe formaat te gieten. Een formaat dat Google prettig vindt, zodat iedereen onze kookkunsten sneller kan vinden. Voor wat het waard is.
Tien jaar geleden leefde Edith Dourleijn nog in Nederland en had ze de kookblog eediete. Dat is niet meer. Zij en haar gade leven alweer vele jaren ergens in Californië. En Edith kookt en blogt nu in het Engels de sterren van de hemel. Ze is nu a creative cook. Zij gingen naar de VS omdat Apple haar partner Roy, die op dat moment bij Philips werkte, een zeer aantrekkelijk aanbod deed. Roy weet namelijk alles van slapen. In de VS heet hij inmiddels de Sleep Czar.
En zoals dat gaat, eigenlijk is ons contact verwaterd in de poel van de tijd.
Maar deze quiche hebben we dus na lange tijd weer gemaakt en smaakt nog als vanouds!

Plaats een reactie

Waardering