Daslook-brandnetelgratin

Daslook uit eigen tuin

Wildplukken! Maar zo liefst uit eigen tuin. Daslook staat op de rode lijst en als we allemaal uit het wild gaan plukken kan het op een gegeven moment van de lijst af. Dan is het er namelijk niet meer. Daslook is daarentegen eenvoudig zelf te telen: op wat zanderige grond en een beschaduwde plek. Het zaait zich ook uit – voor wie het heeft is het haast een onkruid. Wij hebben daslook in onze Eetbare Siertuin.

Daslook-brandnetelgratin

Heerlijke gratin van jong brandnetelblad, daslook en wat prei op een laag aardappel en met geraspte kaas.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Duits, Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: geïnspireerd door een Duits recept
Ingredienten
  • 350 gr daslook
  • 100-150 gr brandnetelblad
  • 1 of 2 st prei (1 dikke of 2 dunne), in ringen van 1 cm
  • 500 gr vastkokende aardappelen (bijv. roseval)
  • klont boter (ghee)
  • scheut olijfolie
  • 250 ml room
  • 2 st ei
  • geraspte kaas
  • peper uit de molen en zout, naar smaak
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200o C.

  2. Schil de aardappelen en kook ze net gaar. Afgieten en afkoelen. In plakken snijden.

  3. Was het blad van de netels en daslook. Breng een ruime pan water aan de kook en blancheer of kook de bladeren kort. Uit laten lekken in een vergiet, evt. wat water eruit drukken en dan fijnhakken.

  4. Neem een ruime (koeken-)pan en verwarm de olie. Smoor de ringen prei gaar (evt een scheutje water erbij). Doe dan nog even de gehakte bladeren erbij en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Vuur uit.

  5. Klop in een kom de room en de eieren tot een geheel. Doe er een snuf zout door en/of een beetje geraspte kaas.

  6. Vet een ovenschaal in met de boter. Beleg de bodem met de plakken aardappel. Daarop een laag groen. Eventueel dit herhalen. Giet het room erover en bestrooi het geheel met kaas.

  7. Bak een goed kwartier in de oven en serveer.

Opmerkingen

Vroeg in het voorjaar prikken de jonge toppen van brandnetels niet. Anders even een uurtje of zo laten liggen.

3 april 2015
Het is een kouder voorjaar dan de voorgaande jaren, maar de daslook is nu voldoende groot om te oogsten. En in het kader van ‘meer daslookrecepten op de site’ hebben we dit gemaakt.
“Heerlijk. Mag je vaker maken,” zei mrs. M en ze voegde er aan toe “Zet dat er maar bij op de website.” Bij deze. (De ingrediënten zijn voor vier personen, de foto’s zijn van het schoteltje dat we voor ons tweeën hadden.

 

Plaats een reactie

Waardering