Artisjok met groen plaatpizza

Artisjok met groen plaatpizza

Uitstekende pizza met artisjokharten en groen. Spinazie-achtig groen (spinazie, snijbiet, brave hendrik, nieuw-zeelandse spinazie. e.d.) En natuurlijk echte mozzarella.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: bron/inspiratie: Simply Recipes
Ingredienten
  • ca. 400 gr deeg voor pizza (zie hieronder)
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • ca, 200 gr mozzarella di bufala campana
  • 200 gr snijbietblad (dus zonder steel)
  • ½ theel oregano
  • ½ theel tijm
  • ½ theel salieblad, gesnipperd
  • ca 300 gr gemarineerde artisjokharten (uitlekgewicht)
  • evt. ietsje rode pepervlokken
  • olijfolie
Bereiding
  1. De artisjokharten mogen gerust uit een pot komen. Zeker in Nederland. Niet alles dat uit pot of blik komt is per definitie slecht: Ingemaakte artisjokharten behoren tot de meest gezonde groenten die je kunt eten. En ingemaakte tomaten zijn veel gezonder dan de tomaten bij de supermarkt (omdat die onrijp worden geplukt, bliktomaten worden rijp geplukt en meteen verwerkt). Aldus Jo Robinson in dit boek. Maar dat terzijde.

Pizzadeeg maken
  1. Maak het pizzadeeg. Wij hebben eenvoudige bloem genomen:

    500 gram, 1½ eetl ghee (geklaarde roomboter), 290 ml (lauw) water; 1 theel zout; 2 theel gist

    En dat kneden. Of, zoals wij doen: met de broodbakmachine, dat kan met koud water. Onze broodbakmachine heeft 45 minuten nodig. Het wordt een plakkerig deeg dat wel netjes loslaat.Het is misschien iets te veel deeg, maar hoe groot is uw ovenplaat? (Het overschot aan deeg kunt u bewaren voor kleine pizzaatjes of zo.)

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 230 ℃. Zorg ervoor dat de ovenplaat straks in het midden van de oven kan worden geschoven.

  2. Neem de ovenplaat. Leg daarover een vel bakpapier en bestrijk dat met wat olie.

  3. Rol het pizzadeeg wat uit met een deegroller (of wijnfles) – bloem op het aanrecht en over het deeg strooien, anders plakt het aan alle kanten. Verdeel het pizzadeeg over de bakplaat en vouw het een beetje over de randen. Het elastische deeg kan zich namelijk terugtrekken…. dus misschien weer wat oprekken.Smeer wat olijfolie over het deeg.

  4. Snijd de artisjokharten in drieën. Als het goed is, lukt dat netjes door het vaste voetje van het hartje. Dat houdt de boel bij elkaar. Twee keer snijden dus. Per hart.

  5. Was het groen (snijbiet in ons geval) en laat uitlekken of slinger het ietwat droog.

  6. Neem een stevige pan, verhit wat olijfolie, doe het groen in de pan en dan ook de knof en de kruiden. Roerbak tot het voldoende geslonken is en al (vrij) zacht. Vuur uit.

  7. Brokkel wat mozzarella over het deeg en drapeer de groene blaadjes er daarna over.

  8. Verdeel vervolgens de artisjokplakken en brokkel er daarna de rest van de mozzarella over.

  9. Draai er desgewenst nog wat peper uit de molen over, of rode pepervlokken.

  10. Schuif de oven in en bak een kwartier of zo. Tot het deeg mooi bruin is.

29 augustus 2017
Mrs. M houdt van artisjokharten en met name die in olie gemarineerde. In de moestuin is het eventjes geen courgette, laatst nog fiks sperziebonen geplukt, Dus och, waarom niet weer eens iets spinazie-achtigs?
Het smaakte uitstekend, dus rijp voor opname op onze website. Bij deze dus.

Plaats een reactie

Waardering