Limoncello

Hij heet Alberto. Hij woont in Lavaggiorosso, net ten noorden van het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Hij heeft een citroenboom. En hij is getrouwd met de zus van Annelies. Annelies en Peter hebben ook een tijd daar in de buurt gewoond. Annelies leerde ons nu limoncello maken, zoals zij het heeft geleerd van… Met de onbespoten citroenen van Alberto. “De beste citroenen van Italië groeien daar,” zegt hij, volgens Annelies en ze voegt er aan toe: “Dat zal een Siciliaan van zijn citroenen zeggen.”

Nodig
6 onbespoten citroenen; 1 liter 95% alcohol; 1 liter water; 900 gram kristalsuiker (witte); flessen voor 2½ liter limoncello


De basisopstelling. (Wij maakten drie maal meer limoncello dan hierboven is aangegeven.) Flessen met 95% alcohol, uit Italië, waar elke zichzelf respecterende supermarkt dit verkoopt.. In Nederland niet te krijgen of schrikbarend duur. (Er zijn alternatieven, zie onderaan dit artikel.)


Schil de citroenen dun. Niet raspen. Er mag geen wit meekomen – dus zo min mogelijk -, dat maakt de limoncello bitter.


Neem een schaal en overgiet de citroenschillen met de alcohol. De citroenen kunt u persen en het sap bewaren. Om sla aan te maken, bijvoorbeeld.



Als het kookt, vuur uit. Giet de schaal met acohol en citroenschillen in de pan. Let op de woesh! – er kan een stoot stoom vrijkomen als de alcohol in het hete water komt. Bij een ruime pan is dat minder dan bij een kleinere.


Zeven en in de fles. Dit levert 2½ liter hete limoncello op. De schillen gooit u weg of gebruikt ze voor een ander doel: bijvoorbeeld voor taart of cake.

De limoncello laten afkoelen en wegzetten. Na een week of twee kunt u het gebruiken. Heel koel serveren, uit de diepvries. Op zijn Italiaans: Na de maaltijd bij evt. een espresso.

Het eindresultaat is een drank met maximaal 38% alcohol, maar door het bijgieten in het hete water is er wat verdampt

Opmerking
1) De schillen kunt u ook een week in de alcohol laten trekken. Dan is het best geen schaal te gebruiken maar een afgesloten ruime pot o.i.d.
2) Het suikerwater kunt u ook laten afkoelen en dan de alcohol met citroenschillen erbij gieten.
3) Als u geen 95% alcohol kunt krijgen – er gaat toch wel iemand uit uw vrienden- en kennissenkring naar Italië op vakantie? – dan kunt u uitwijken naar wodka of jenever. Doe er dan geen water bij en naar verhouding suiker, bijv. 400 gram.

7 gedachten over “Limoncello”

  1. Wat een prachtige limoncinoreportage. Ik heb het zelf ook al vaker gemaakt, Ik breng dan het water+alcohol+suiker snel aan de kook. De temp waarbij het dan gaat borrelen is dan geen 100 graden want alcohol kookt bij 78 graden. Op het moment dat het begint te borrelen zet ik het uit. Je verliest dan minder alcohol door verdamping. Wat me wel altijd verbaast is de troebelheid van de limoncino. Het alcohol-citroenextract is prachtig heldergeel en suikerwater is ook helder.

    Beantwoorden
  2. Buon giorno! Mag ik iets opmerken over het limoncello-recept? Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de schillen van zes citroenen op een liter alcohol van 95% is wel erg weinig. Doe maar het dubbele. Laat de schillen een week of drie afgesloten onder de alcohol staan. Dagelijks schudden. Na die drie weken is alle olie uit de schillen en zijn deze echt voor niets meer te gebruiken. Op de foto's is te zien dat de limoncello helder is. Dat hoort niet. Het moet mooi ondoorzichtig lichtgeel zijn. Dat bereik je door het suikerwater afgekoeld (en dus niet warm) bij de 'citroenalcohol' te gieten (en niet andersom). Tenslotte: als alles vermengd is weer twee weken laten staan. Drink de limoncello te vroeg en je proeft c.q. voelt de alcohol, het water en de suiker los van elkaar in je mond. Probeer het maar… Dus: geduld!

    Beantwoorden
    • Beste Erik,

      Wat is de verhouding voor het suikerwater dat u gebruikt?
      Ik heb nu 4 liter 95%alcohol een paar weken met citroenschillen laten trekken en wil er nu suikerwater bij gaan voegen.
      Hartelijk dank voor uw reactie.

      vriendelijke groet,
      Iris

      Beantwoorden
    • Dankzij de reactie van Iris zie ik dat ik nooit heb gereageerd. Op de foto ziet de limoncello er helder uit, maar dat is als het heet in de fles zit. Afgekoeld is ze “wittïg” – troebel.

      Beantwoorden
  3. Ik heb een flesje alcohol gekocht, optisana alcohol etilico 96 procent in een Spaanse supermarkt. Op de achterkant van het etiket staat: alcohol etilico parcialmente desnaturalizado 99,9 procent
    Cioruro de benzalconio 0,1 procent.
    Is deze alcohol geschikt om limoncello mee te maken ?

    Beantwoorden
    • Ik geef geen garantie voor mijn antwoord. Misschien is het beter naar een drogist of apotheek te gaan en daar na te vragen.
      Maar het is wel een interessante vraag. Dus ik heb wat gezocht.

      Ethylalcohol is de consumptiealcohol. Een beetje google en Wikipedia leert dat cloruro de benzalconio in het Nederlands benzalkoniumchloride heet. Een ontsmettingsmiddel dat ook in zwembaden wordt gebruikt. Het lijkt niet (zo) schadelijk, want op de Engelse Wikipedia staat dat het ook in oogdruppels wordt gebruikt.
      Enfin, ik zou het proberen. Het is 99,9% alcohol. Bij 90% weet je niet wat de andere 10% is – water, maar als je weet wat allemaal in water kan zitten. Tenzij zuiver H2O.

      Beantwoorden
      • Ik zou het niet innemen.
        Wiki: Het wordt enkel voor uitwendig gebruik toegepast omdat opname ervan door de mond misselijkheid en braken kan veroorzaken. Benzalkoniumchloride komt ook voor in schoonmaakproducten.

        Beantwoorden

Plaats een reactie