Rozemarijncake met chocola

Rozemarijncake met chocola

Bizarre doch ook zeer smaakvolle cake met spelt, rozemarijn, chocola en olijfolie. Verras je gasten op nieuwe smaken!

Gang: Bijgerecht, Dessert, Gebak, Nagerecht
Keuken: Internationaal
Auteur: Good to the Grain, Kim Boyce
Ingredienten
  • 80 gr speltmeel
  • 210 gr witte loem
  • 115 gr suiker (oersuiker, panela)
  • theel bakpoeder
  • ¾ theel out
  • 3 st ei
  • 240 ml goede olijfolie extra vierge
  • 180 ml volle melk
  • eetl rozemarijnblaadjes, fijngehakt
  • 140 gr pure chocola (> 70%), in grove stukken van rond 1 cm
  • wat suiker om erover te strooien
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175o C.

  2. Zeef de droge bestanddelen in een kom, de graantjes die in de zeef achterblijven, kieper je er tenslotte bij.

  3. In een andere kom klop je de eieren met een garde goed door elkaar en voegt de olie en de melk toe. Het geheel tot een homogene vloeistof kloppen.

  4. Meng met een spatel de vloeistof door de kom met de droge bestanddelen. Spatel het tot een fraai beslag, dat in eerste instantie dun lijkt, maar allengs iets dikker wordt.

  5. Meng tweederde van de chocoladebrokken erdoorheen. Breng over in een bakvorm. (Je kunt deze tevoren van binnen met bakpapier bekleden, of invetten met olie, of niets doen – met de mogelijke kleefconsequenties).

  6. Strooi de rest van de chocoladebrokken over het beslag en werk ze net onder het deeg – je merkt dat het al behoorlijk stijf is geworden. Strooi de suiker erover.

  7. Bak. Gedurende 40 minuten. Controleer de gaarheid door er een dikke naald in te steken: als ze vochtig terug komt, nog even door bakken.

Opmerkingen
  • Wij gebruikten oersuiker voor het beslag en palmsuiker om erover te doen. Dat laatste is niet erg aan te raden.
  • Als je een elektrische oven hebt, kan je de grill even aan doen om een fraai gekaramelliseerde bovenlaag te creëren. (Wel erbij blijven, het verbrandt voor je het door hebt.)
  • Chocola! Goede chocola is het driekwart van het werk en het effect.
    Koop een mooie pure van 70% of bij voorkeur meer (100%) bij  Chocoladeverkopers, Kuná is een geweldig goed merk met aromatische arriba-cacao en allergenenvrij (vrij van noten, vrij van zuivel – dat laatste heeft in dit recept minder betekenis).
  • Persoonlijk zouden we meer chocola er in doen – maar als je 100% neemt is dat de vraag. Af en toe is het zoeken in de cake.

20 december 2012
In de categorie: presenteer eens wat anders. Bizar van smaak. Maar lekker. De brokken chocola vormen een kleine sensatie.
Wij serveerden het bij de koffie na de maaltijd. Iedereen was verrast en vond het lekker. Al met al een bijzondere cake. Zeker aan te raden.

1 gedachte over “Rozemarijncake met chocola”

Plaats een reactie

Waardering