Rabarbertaart met kardemomgelei

bron: NRC Handelsblad 07-05-2011
Deeg: 100 gr bloem; 100 gr amandelmeel; 2 eetl suiker; 100 gr boter; 4 kardemompeulen;

Vulling: 750 gr rabarberstelen; 1 dl witte wijn; ca. 200 gr suiker; 3 kardemompeulen; 3 blaadjes gelatine

Voldoende voor een springvorm met een diameter van 26 cm.

Rabarbertaart met kardemomgelei 3.jpg

Laat de boter tijdig buiten de koelkast zacht genoeg worden.
Pel de kardemompeulen en maal het zaad met een vijzel fijn.
Meng bloem, amandelmeel, suiker en kardemompeulenzaadpoeder. Snipper de boter erin en snijd het bijv. met twee messen korrelig door de bloemmassa. Kneed met de hand tot mooi deeg en leg, in plasticfolie, een uurtje in de koelkast.
Was de rabarber en snijd de stelen in stukken van pakweg 2 cm. Kook de rabarber zonder suiker en met slechts aanhangend water in hooguit 10 minuten. Het is leuk als het net geen moes is.
Laat uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
Snipper de gelatineblaadjes met een schaar en laat het in een laagje koud water.

Verwarm de oven voor op 200o C.
Vet de springvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de vorm ermee. Het deeg is brokkelig, dus het is het betere lap- en plakwerk. De rand hoeft niet helemaal tot bovenaan worden bekleed; halverwege is voldoende. Snijd desgewenst netjes bij. Prik wat gaten in het deeg op de bodem en bak in ca. 15 minuten fraai (licht-)bruin. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Terwijl de lege taart in de oven staat, kunt u het volgende doen:
meng in een steelpan het kookvocht van de rabarber en de witte wijn. Doe de suiker erbij en de kardemompeulen (heel). Kook het geheel in tot ca. de helft. Van het vuur halen, de peulen eruit vissen en in nog warme siroop de uitgeknepen gelatineblaadjes oplossen. Verder af laten koelen tot het dikker wordt.
Spreidt de goed uitgelekte (evt. nog wat druk op de massa uitoefenen om vocht eruit te krijgen) over de taartbodem.
Als de gelei koel maar niet stijf is, deze over de rabarber uitgieten.
Indien mogelijk, als het meer is afgekoeld, in de koelkast zetten. Dan wordt de gelei sneller uh…. gelei.

11 mei 2011

Rabarbertaart met kardemomgelei 2.jpg

Elf eters waaronder Rob. Voor Rob moet een menu eigenlijk in volgorde worden omgekeerd en dan haakt hij na de eerste gang af. Ik had als amuse de aspergebouillon met saffraanroom gemaakt, een suggestie van Smaakvrienden. Iedereen vond het verrassend en lekker. Rob dronk het zichtbaar tegen heug en meug.
Het hoofdgerecht bestond overigens uit klassieke asperges: met gesmolten boter, ei, plak ham en nieuwe aardappelen in schil. Het dessert was dit. Rob eindelijk blij.

NRC Kookrubriek
Sinds de kookdames (Florine Boucher, Annèlene van Eijndhoven, Kim Maclean en Anne Scheepmaker – alweer jaren geleden, maar we kennen hun naam en faam nog steeds) bij NRC zijn wegbezuinigd en vervangen door een hobbykokende journalist, maak ik eigenlijk nauwelijks iets meer na. De kookrubriek is oppervlakkig geworden en, voor zover dat eigenlijk mogelijk is met een oppervlakkige rubriek, gelardeerd met hol gezwets. In maart schrijven over seizoensgroenten en daarbij een recept met sperziebonen geven. Van die dingen. Maar dit keer….. tja, weer eens een andere rabarbertaart. Niet zo goed als rabarbertaart 1rabarbertaart 2 of de rabarbercake, maar een waardig alternatief voor als die eerstgenoemde taarten je op een gegeven moment de neus uitkomen. Bij wijze van spreken dan.

OPMERKINGEN
1)   Tja, het oorspronkelijke recept spreekt van 3 blaadjes gelatine. Ik heb velletjes van pakweg 7 x 20 cm. Heb er daarvan ook drie gebruikt en dat leek helemaal oké.
2)   De kardemom in het deeg was vaag te proeven. Die in de gelei niet. Dus als ik u was, zou ik meer peulen mee laten koken en in het deeg ook iets meer gevijzelde zaadjes doen. Een beetje maar, hoor.
3)   Ook te maken zonder de amandelmeel. Neem dan de dubbele hoeveelheid bloem en iets meer suiker.

Plaats een reactie