Wie on tie-vie [3]

wie on tie-vie 3 - met dank aanWoensdag 22 oktober 2014 was de laatste uitzending van EO’s Melk en Honing. Een extra bijzondere uitzening, want Angélique Schmeinck kookte niet alleen op open vuur, maar stond ook tussen de bonte bentheimer landvarkens om te laten zien hoe bijzonder dit ras is. En alles was bij MergenMetz opgenomen. Daar zijn we natuurlijk wel een beetje trots op.


Melk en Honing is een leuk en luchtig programma over het groene leven. Uitgezonden door de EO – en daarmee vermoedelijk het enige EO-programma dat we kijken. Maar het is nu niet meer.

wie on tie-vie 3 - bb in poel

Zeldzaam

De bonte bentheimer is een erkend Nederlands zeldzaam ras.

Een grensgeval, want het Graafschap Bentheim is Duits, maar wel de hap in Nederland – boven Twente en onder Drenthe. Het dier werd aan beide zijden van de grens gehouden.

Groot misverstand

Om twee redenen is het dier uit de gratie geraakt:
1) Het duurt pakweg een jaar eer ze op slachtgewicht zijn (90-110 kg) – industrievarkens zijn dat in vijf à zes maanden
2) Vet. Het dier heeft een zeer hoog intramusculair vetgehalte. Lange tijd heerst(e) er een vetangst in Nederland, aangewakkerd door de actie Let op Vet, waar wetenschappers nu spijt van hebben. Varkensvet is beter dan bijv. roomboter, dat in heel veel producten zit. (Lees dit)

In restaurants is – of moeten we schrijven: was – varkensvlees niet meer te vinden. De koks vinden het droog en smakeloos. Vet geeft smaak en houdt het vlees sappig. De bonte bentheimer vindt zijn weg naar de betere restaurants (dankzij o.a. Frans Kaiser)

En nu u!

Wordt vegetariër of eet minder vlees. Maar dan wel goed, dus bijv. van bonte bentheimer. En ja, dat is duurder, maar veel lekkerder en de dieren hebben een goed leven gehad. Voor recepten, kijk hier.

Kijk het programma of ga direct naar 10:50 minuut vanaf het begin

Plaats een reactie