Koosworst [3]

De worsten zijn opgehaald bij De Schelfer. Daar hebben ze van zaterdag t/m woensdag namiddag gehangen in een ruimte van 19 graden. Ze hangen nu in onze kelder.

Zie ook:
Koosworst [1] – Koos naar het slachthuis
Koosworst [2] – het maken van de worsten

Nog drie tot vier maanden wachten. Dan is de worst goed.

In die warme, vochtige kamer bij De Schelfer start het rijpingsproces. Nu moeten ze drie tot vier maanden koeler hangen. Bij Bert Schreibelt hangen ze in zijn winkel. Het is er een graad of dertien, veertien.

Als u de worsten hiernaast op de foto’s ziet, komt er al wat kleur door. Toen ze vers gemaakt bij De Schelfer de kamer in gingen waren ze wit (zie laatste foto’s Koosworst [2]).

Om ze in onze kelder op te kunnen hangen, hadden we bij de smid tien stevige buizen van 21 mm doorsnee en 2,3 meter lang gehaald. Rechts leunen ze op de bovenste plank van een stellingkast. Links steken ze netjes in een tegen de wand gemonteerde dikke plank met tien ronde gaten van 22 mm.

Aan een buis hangen soms 18 worsten, dat is een dikke 20 kilo.

Onze kelder is normaal rond de twaalf graden. Nu hangt er nog wat warmte van de zomer in. Gisteren 15,1 nu 14,9. De temperatuur daalt. Maar in feite maakt het nu niet meer zo erg uit hoe warm of koud het is.

Ventilatie

Er moet ventilatie zijn. De worsten krimpen met misschien wel 50%. Vlak voor we met onze worsten huiswaarts gingen, liet Bert een vergelijkbare worst zien die tussen 8 en 19 november al 30% van zijn gewicht had verloren. Water.

Koosworst [3] ventilatieIn onze kelder hebben we een natuurlijke ventilatie. Aan de achterkant (boskant) is het altijd kouder. Koude lucht zakt. Warme lucht stijgt op.

 

De lucht van de achterkant wordt kort boven de vloer geleid. Aan de “warme” kant van het huis, zit hoog in de kelder een uitvoer. De koude lucht duwt de warme er uit.Het ventileert altijd; er is een nauwelijks merkbare luchtstroming – ja, merkbaar als je je hand voor de opening met koude lucht houdt.

Plaats een reactie