Waterhergebruik

Er waren drie redenen om een eigen waterzuivering aan te leggen:
1)    bij het wassen van groenten uit de moestuin ging zo veel mooi, schoon drinkwater huppekee weer de afvoer in, en
2)    het wettelijk verbod was ingegaan om “vrij” te lozen (het gebouw dat er stond werd nauwelijks gebruikt, maar de wc eindigde in een ingegraven oliedrum zonder bodem) en
3)    het riool onder de openbare weg ligt ca. 70 meter van het huis en de grond loopt omhoog. Dus zou er een persriool moeten komen. Kostbaar en vaak defect.


Helofytenfilter

Een helofytenfilter is een biologisch, natuurlijk filter dat het water plm 95% schoon maakt. Helofyten zijn moerasplanten, als riet, lisdodde enzovoorts. Het zijn echter niet de planten die de stront vreten, om het zo maar eens te zeggen, maar de bacteriën in de grond doen het werk. De planten zorgen met hun wortelgroei voor voldoende lucht in het zand. Natuurlijk eet de plant ook mee van de fosfaten enzovoorts, die door wasmiddelen in het water komen. En natuurlijk filtert het zand ook. (Overigens: speciaal wit zand met een bepaalde korrelgrootte.)

Wij hebben twee filters:
HF1 (helofytenfilter 1) zuivert het zgn. zwarte water, water van wc’s, keukengootsteen en de afwasmachine.
HF2 zuivert het zgn. grijze water, het water van douche, wastafels, wasmachine en een groentespoelbak in de keuken.

Waterzuivering 2

Het water van HF1 wordt gezuiverd en zakt in de grond. Het water van HF2 loopt naar de zwemvijver en wordt hergebruikt om de wc’s door te spoelen. Een hydrofoor in de kelder zorgt dat er gepompt wordt en het spoelwater op druk blijft.

Werking

Waterzuivering 1

In feite is een helofytenfilter een grote bak zand waarin de planten groeien en de bacteriën er lustig op los consumeren. De bak is gemaakt van oersterk HDPE (kunststof, waar geen riet of bamboewortel door komt). In de bovenste laag grint liggen de sproeileidingen. Vandaar sijpelt het naar beneden. Het vieze water komt eerst in septic tanks. Één voor het zwarte water en één voor het grijze water (met vetvang vanwege de zepen). Het loopt over in een pompputje. Als dat vol is, dan wordt er met grote kracht een hoeveelheid water naar het rietfilter geduwd. Dat is alles..

Zwemvijver

Het water uit HF2 is per definitie vrij schoon: het komt van wastafels, de douche en groenten wassen. Na zuivering loopt het naar de zwemvijver. In het begin is het filter nog niet lekker op gang. De kolonie bacteriën is nog klein. Het gevolg is dat er vrij veel fosfaten naar de zwemvijver doorstromen. Fosfaten zijn mest. Water + mest + zonlicht = algen. Na ingebruikname veranderde onze vijver dus al snel in een mooie groene soep. Het kan een jaar duren voor er een evenwicht is.
Een deel is donker d.m.v. speciale “kratten”. Deze zijn afgedekt. In dit donkere, zuurstof arme gebied komt moerasgas vrij, net als uit de grond van een moddersloot. Met behulp van een beluchtingspompje stroomt het water langzaam, onder het moeras door. (Beluchtingspompje = belletjes omhoog = water meenemen.)
Volgens Gerrit Box, van Kilian Water, komt het allemaal goed. Hij zegt: “Ik maak me sterk: straks is er onvoldoende voeding voor de moerasplanten.”

Geen vissen

Alg kan je wegkrijgen met watervlooien. Watervlooien kan je in toom houden met vissen. Vissen poepen en verontreinigen het water. We hebben geen vissen in de zwemvijver.

Kostenbesparing

Het aanleggen van een persriool kost iets minder dan deze twee filters met vijver. Het scheelt niet veel. Daarmee moeten we het vergelijken. Voor het overige, in het gebruik, hebben we eerlijk gezegd weinig of geen idee. Een kubieke meter water is € 0,25. Dat besparen we dus met het doortrekken van de wc’s. Daartegenover staat stroomgebruik doordat de pompputten af en toe pompen, net als de hydrofoor. Dat zijn echter seconden. Laten het er vijf per keer zijn. En er wordt 3 x per uur naar de wc gegaan. Of zo. Dan praat je over 15 seconden gebruik van een apparaat van 500 Watt. Verwaarloosbaar.
Uiteindelijk zal het wel besparen. Ook voor het milieu, door hergebruik. Het zal zeker niet kosten.

1 gedachte over “Waterhergebruik”

Plaats een reactie