The Garden testte vleestomaten

In het maandblad The Garden van de Royal Horticultural Society wordt een test van vleestomaten besproken. Grote stevige tomaten. De beste worden beloond met een AGM – Award of Garden Merit.

F1 Hybriden rukken op

The Garden - tomaten 2In het Engels heten vleestomaten beefsteak tomatoes. In 2014 testte de RHS er 33 verschillende, eerder, in 2003 waren het er 39. Toen waren het 40% F1 hybriden (niet zaadvaste kruisingen) en 60% zaadvaste, in 2014 was de verhouding omgekeerd. Het nadeel van F1 is dat er niet zelf zaad kan worden gewonnen – nou ja, dat kan wel, maar dan heeft u het volgende jaar niet de gewenste tomaat terug, maar een van de ouders.

Kersentomaten zijn 12-25 gram, “gewone” tomaten 70-150 gram en vleestomaten zijn meer dan 250 gram zwaar (onze brandywine ligt rond de pond – 500 gram).

Vleestomaten zijn vooral in de eigen teelt te vinden, niet zo zeer bij de groentenboer of supermarkt. Ze hebben een eigen publiek. En ze zijn weer in opkomst vanwege de belangstelling voor oude rassen.
In de keuken volstaat soms één tomaat om saus te maken en als die uit eigen kas komt, is ze rijp èn vol van smaak

. De tomaat kan bijvoorbeeld horizontaal worden doorgesneden om met een plak een boterham te bedekken.


Teelt

Ze zijn winterhard vanaf 5– 10o C. Het beste resultaat wordt in de kas (of polytunnel) bereikt. (Het is in ons klimaat überhaupt niet aan te raden om tomaten buiten te telen. Het ziet er vaak eerst goed uit, maar dan slaat, als gevolg van vocht, de fytoftora toe.)
Vroege start van de teelt is sleutel tot succes. Uitplanten in de kas ergens vanaf begin april en de vroegste tomaten zijn dan eind juli te oogsten, tot ergens diep in de herfst.

In een tros is competitie wie de grootste tomaat wil worden. Bij vleestomaten is het verstandig het aantal vruchten per tros te beperken tot twee. Dan is de kans op pond-zware exemplaren het grootst. Tomatenstelen zijn taai, dus gebruik een snoeischaar om wat bloemen of vruchtbeginsel weg te knippen.

The Garden - tomaten 1De beste vleestomaten zijn (met het gemiddelde gewicht per tomaat tijdens de test):
Tomande (F1, gemiddeld 331 gram, fruitig); Pembepanter (zaadvast, 282 gram, goede smaak en oogst); Brutus (zaadvast, 419 gram); Orange Wellington (F1, 273 gram, goede oogst); Beefmaster (F1, 587 gram, zacht van smaak en goede oogst); Oxheart sel Riviera (zaadvast, 305 gram, zachte smaak, goede opbrengst); Brandy Boy (F1,374 gram, verbeterde Brandywine); Supersteak (F1, 564 gram, goede smaak en opbrengst, 1980 USA); Bountiful (F1, 387 gram); Gigantomo (F1, 476 gram, lichte aangename smaak); Legend (zaadvast, 230 gram); Marmande (zaadvast, 225 gram, stevig en smaakvol vlees, Franse afkomst en als uitzondering op de andere, altijd veel geteeld);

 

 

 

2 gedachten over “The Garden testte vleestomaten”

  1. Hier in Hongarije hebben ze een tomaat die een beetje op de vleestomaat lijkt: als ze klein zijn hebben ze de vorm van een hart; in het Hongaars heet dit soort dan ook harttomaat. Ze zijn zeer groot, het schilletje is superdun en de zaadlijsten heel klein: veel tomaat dus. en heerlijk van smaak na in dit landklimaat gerijpt te zijn door de zon!

    Beantwoorden

Plaats een reactie