Vera’s Moestuin

Vera Greutink is een hele goede moestuinier die, niet vaak, maar dan wel hele goede boeken publiceert. Onlangs verscheen Vera’s Moestuin. Hierin deelt ze haar uitgebreide ervaring aan de hand van de maanden van het jaar.

Over tomaat, WUR en (geen) biodiversiteit

Tijdens de jaarlijkse relatiedag van Sow to Grow hield Dr. ir. Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, een voordracht over de voedselzekerheid in de naaste toekomst. Daarbij werd wel een louter positief beeld geschetst van de rol die Wageningen speelt en speelde. Jan Velema plaatst daarbij kritische kanttekeningen en gebruikt de tomaat als voorbeeld.

Relatiedag Museum Sow to Grow

We waren aanwezig bij de relatiedag van Sow to Grow, het museum over gewassen en gewasveredeling in Enkhuizen. Omdat dit een leuk, nuttig en boeiend museum is, zijn wij ooit lid geworden van de vriendenvereniging. Het was een boeiende ochtend.

Rewilding

‘Rewilding’ is een prachtig informatief boek over een afschuwelijke term voor iets moois: ruimte maken voor de natuur en die zoveel mogelijk haar eigen gang laten gaan. In plaats van intensief beheer van postzegelnatuur, die vooral zoveel mogelijk moet blijven lijken op het verleden, laat rewilding iets nieuws ontstaan. Dit boek is mooi uitgegeven en legt goed uit wat rewilding nu eigenlijk is en waarom het belangrijk is. En geeft voorbeelden, ook uit Nederland.

April 2024 in de tuin

De afgelopen vier jaar begon april winters, koud en nat. Dit jaar begint de maand in heuse lentestemming. En regenbuien. We houden ons voor de moestuin aan het zaaischema, te vroeg zaaien heeft geen zin. Bovendien is er juist nu redelijk wat gezond wild groen te plukken.

Dahlia, de koningin van de pluktuin

Het onlangs verschenen boek van Angelo Dorny gaat over dahlia’s. Er staan veel mooie foto’s in en het is niet zeer diepgravend. Maar praktisch genoeg om nuttig te zijn, vooral als je met dahlia’s wil beginnen, of als je ze simpelweg heel erg mooi vindt. En het is vanuit zijn eigen ervaringen geschreven, wat altijd een pluspunt is.

Besluitvorming nieuwe EU-zaadwet is thriller

De zaadwet heet officieel “verordening inzake teeltmateriaal van gewassen” en deze vervangt tien bestaande richtlijnen. Juli 2023 stuurde de Europese Commissie het voorstel aan het parlement. Daar staat een aantal bizarre voorstellen in. Nu wordt er in commissies over gesproken, medio april staat de finale behandeling in het Europees Parlement op de agenda. Spannend!

Lang leve De Moestuinbeurs

Van 22 t/m 24 maart 2024 was De Moestuinbeurs bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Een markt met zo’n tachtig deelnemers en met presentaties en workshops. Een enorm fijne beurs in de juiste tijd van het jaar. Met ruim achtduizend bezoekers, over drie dagen verspreid, was het gewoonweg een groen feestje.

Hondsdraf

Plant in het zonnetje: hondsdraf

De met stip op één meest voorkomende bodembedekker in De Tuinen van MergenMetz is hondsdraf. Sommigen vinden het een plaag, wij vinden het prachtig. De hommelkoninginnen die in het vroege voorjaar uit hun overwinteringsholletjes kruipen zijn het met ons eens. Maar deze kleine plant heeft nog veel meer te bieden.

Over ultrabewerkt voedsel

Meer en meer worden de gevolgen van het consumeren van ultrabewerkt voedsel duidelijk. Een groot onderzoek onder bijna tien miljoen mensen toonde 32 gezondheidsrisico’s aan. Wetenschappers roepen overheden op met maatregelen te komen, net zoals bij tabak is gedaan.