Wilde Woensdag

Brigitte Habets van Food Afoot lanceert het idee voor een Wilde Woensdag. Eet op woensdag uit de natuur in plaats van uit het groentenschap. "Een Wilde Woensdag verbindt de mens weer iets meer met de natuur," aldus Habets. Daar zit wat in.

In het kader van onze polycultuurTUIN hebben we bij Koken het lemma Wilde planten geopend.

Wilde woensdag - food afoot plukkenAl in januari had Brigitte op ons initiatief van een polycultuurTUIN gereageerd. "Ook wij zijn privé begonnen onze tuin om te turnen in een eetbare tuin," schreef ze in haar e-mail. Ze raadde ons aan ook het boek Essbare Wildpflanzen aan te schaffen. (Dat deden we. Een ontzettend goed boek; het staat inmiddels in de literatuurlijst.)

Houd je ecologische voetafdruk klein door één dag in de week planten uit de natuur te eten.

Op 20 maart 2013 introduceerde ze per e-mail haar idee De Wilde Woensdag: "We hebben allemaal voor ogen onze ecologisch voetafdruk zo klein mogelijk te houden, de natuur terug in het centrum van de aandacht van de mens te brengen en ons voedsel zo natuurlijk mogelijk tot ons te nemen. […] Eén dag in de week waarin aandacht is om op die dag eetbare, wilde planten te verwerken in je keuken."

Zaai zelf en verklein de rode lijst

Wilde woensdag - food afoot 2Op 17 april 2013 volgt een e-mail met een soort model voor berichtgeving [klik op de afbeelding]. Brigitte schrijft dat wilde planten en bloemen ook makkelijk in eigen tuin of balkon te zaaien en te oogsten zijn. En dat we zo de rode lijst van zeldzame planten kunnen doen slinken. Dit sluit aan bij wat "onze" landschapsarchitect Harro de Jong op 8 augustus 2012 in NRC Handelsblad schreef: Red met uw stadstuin de bedreigde natuur.

E-mailinterview

We steunen graag leuke initiatieven, maar niet blindelings. Dus stelden we Brigitte eerst een paar vragen.

Wie is Brigitte Habets?
Een dame die heeft ontdekt dat de natuur ons werkelijk alles biedt, en wat doen wij? We gooien er onze McDonald's verpakkingen in, laten er honden in poepen en verpesten het hele Nederlandse straatbeeld. Ik persoonlijk word ter plekke depressief als ik over de A2 rijd, of een gemiddelde parkeerplaats zie.
Mijn persoonlijke overtuiging is dat als je ontdekt hoeveel eetbaars er in een berm groeit en hoe voedzaam het is (vogelmuur, zevenblad, smalle weegbree, paardenbloem enzovoorts) en je kunt hiermee een retourtje reformzaak of een bezoekje aan de versafdeling van Appie uitsparen, dan ga je anders naar zo'n berm kijken
Wilde woensdag - food afoot 3Waarom introduceer je Wilde Woensdag?
Wilde Woensdag is een 'brug', Ein Wurm im Ohr, een kreet die blijft hangen. De term intrigeert. Maar vooral een dag in de week die je gaat verbinden met natuurlijke voeding, en dan bedoel ik met name voeding uit de natuur. Hiermee zet je als het ware iets vast in de DNA-structuur van de mens. Net zoiets als uit onze tijd…. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Ken je die nog?

Wat vind je van de bermen en de milieuverontreiniging? Roet van auto's. Honden die plassen. Niet erg smakelijk, hoewel de mineralen in urine misschien versterkend werken… maar toch. En de boer met die net rijkelijk RoundUp heeft gespoten?
En inderdaad! Het is schrikbarend hoe weinig schone plekken er nog in Nederland zijn. Vandaar ook dat de eigen eetbare tuin snel een alternatief zal worden voor mensen. Met de Wilde Woensdag maak je kinderen en volwassenen bewust hoe weinig schone ruimte we in Nederland hebben en hoe spaarzaam we hiermee om zouden moeten gaan.

Vroeger was bermgroenten iets voor de arme lui. Vaak niet echt lekker. En veel van wat wèl te eten was, hebben we door de eeuwen heen in cultuur gebracht. Dus nu halen we fijn ijsbergsla bij de supermarkt. Makkelijk en goedkoop. Dus waarom zou ik de berm in duiken en een rode lijst-plant als Brave Hendrik uitroeien?
Inderdaad werd vaak geroepen dat een groente niet smaakt en dat het eten voor de arme lui is. Maar ik denk dat we verleerd zijn te proeven. Een van de deelnemers aan een wandeltocht zei: "Thuis smaakt de sla naar niks, maar dit heeft SMAAK." Hij proefde toen de groene stengelbladeren van de veldmargriet. Het probleem is dus dat we zijn vergeten hoe lekker en voedzaam dit eten uit de natuur is.

Aan het eind van mijn wandelingen [Noot MergenMetz: in de Eifel, niet in Nederland] krijgen mensen altijd een cadeautje, onder andere stekjes van de rode melde of inderdaad de Brave Hendrik. Hiermee geef ik de mensen iets mee om een start te maken met een eigen eetbare, wilde tuin. Bovendien is op mijn website de rubriek Pluk Wijs opgenomen. Elke plant heeft zijn nut. Zo is zevenblad is een van de weinige planten die ons nog zink levert. Google maar eens op waar zink allemaal goed voor is. Dus Zevenblad Zaterdag lijkt mij ook wel een leuk thema.

Food Afoot

Wilde woensdag - food afoot 1Brigitte Habets woont in Widdau bij Monschau, dat vreselijk toeristische dorp in de – uh, sorry, de Parel van de – Eifel. Dus niet ver over de grens: pakweg twee uur per auto vanuit Arnhem. (En drie vanuit Amsterdam.)
Onder de naam Food Afoot (voedsel te voet) organiseert ze natuurwandeltochten met proeven onderweg. En sinds kort ook kookworkshops.

Links

Wilde Woensdag op Facebook 
Food Afoot
Foodguerilla
En probeer eens op Twitter met #wildewoensdag

Plaats een reactie