Schapen Op Drift

De schaapsherders vallen tussen wal en schip als het gaat om Neerlands natuurbeleid. De Kunduzcoalitie lijkt daar op korte termijn geen verandering in te brengen. Doch het water staat hen aan de lippen. In Gelderland komen de paar professionele herders die nog resteren in actie.

Door Dorine Boudewijn

Schapen Op Drift -1Schapen hoeden is een eeuwenoud beroep, verbonden aan een schaapskooi of trekkend door het land. Zo begrazen zij de natuur en geven zij vorm aan het landschap. Hoewel er nog vele schaapskooien zijn, is de trekkende herder bijna verdwenen uit onze natuur- en cultuurhistorie. In Gelderland zijn er nog drie trekkende herders, die onder de naam Schapen Op Drift aandacht willen vragen voor hun beroep. Op dit moment vallen zij binnen het natuurbeleid net buiten de boot, waardoor hun ambacht voorgoed dreigt te verdwijnen.

Trektocht

Om te tonen hoe trekkende herders te werk gaan, heeft Schapen Op Drift een trektocht georganiseerd van vrijdag 25 mei tot en met vrijdag 1 juni. Zij lopen met zo'n 400 Schoonebeeker Heideschapen van Epe, de thuisbasis van de kudde, naar Arnhem. Onderweg valt er van alles te beleven. Zo zal op tweede pinksterdag een hoeddemonstratie plaatsvinden bij het Leesten. Daarnaast wordt er op woensdag 30 mei stilgestaan bij het standbeeld van de laatste officiële driftscheper van Nederland, Willem Koestapel. De route die anno 2012 gelopen wordt, is gebaseerd op zijn oude routes. Vervolgens reizen de herders verder naar Arnhem, waar ze op 1 juni aankomen bij de stadsboerderij Presikhaaf.

Symposium

De tocht wordt afgesloten met een symposium over begrazing als landbouw van de toekomst. Hier zullen herders, de provincie Gelderland, natuurbeheerders en andere experts spreken over een duurzame financiering voor schaapskudden en landschapsbeheer. Meer informatie over het symposium is te vinden op dd website Daarometenweschaap.

Cultuurhistorie

Schapen Op Drift -2Schapen Op Drift houdt zich niet alleen bezig met de financiering van schaapskudden nu, maar ook met het ambacht van toen. Dat doen we in eerste instantie door de orale overlevering rond Willem Koestapel vast te leggen. Rond deze herder doen allerlei verhalen de ronde. Hij trok met zijn kudde het hele land door en sliep altijd bij zijn schapen. Om de beeldvorming rond Willem Koestapel compleet te maken, roepen wij iedereen die verhalen over deze trekkende herder kent op zich bij ons te melden. Zo kan Schapen Op Drift deze overlevering vastleggen in een databank, opdat zoveel mogelijk kennis over dit bijzondere vak behouden blijft. Aanmelden kan via schapenopdrift@gmail.com
 

Contact

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Schapen Op Drift? Kijk dan op

Weblog
Facebook
Twitter

 

Fotocredits: de eerste is van Chris Grinwis, de tweede van Bart de Gouw.

Plaats een reactie