Rupsenplaag

Volgevreten laten ze zich aan hun draden uit de bomen zakken. Op zoek naar nieuw voedsel? Er is geen ontkomen aan: rupsen. Het lijkt wel herfst.

Het is erger dan in 2009. Dit jaar vermoedelijk geen walnoten, geen appels, geen eikels voor onze varkens. Deze en andere bomen zijn vrijwel kaalgevreten door rupsen van nachtvlinders.


Koolmezen

Het schijnt zo te zijn dat de nachtvlinders hun eitjes in het najaar afzetten in de knoppen van de bomen voor het volgende jaar. Koolmezen zijn grote rupsenvreters. Maar in 2009 waren de rupsen, door de zachte winter, er veel eerder dan dat de koolmezen hun nesten en jongen hadden. Die rupsen werden vlinders, die vlinders legden hun eitjes. Nu dus extra veel rupsen. En nu maar hopen dat er voldoende koolmezen zijn die op tijd voldoende jongen moeten voeden. Anders vrezen we voor 2011……

‘t Is fraai. En dan doen we nog mee met de Open Ecotuinen op 5 juni. Wij wel, de natuur kennelijk niet. Maar er is genoeg te zien.


Naschrift 1 juni 2010

In een andere context sprak ik Harmen Peters van ‘t Gelders Eiland. Een pionier op het gebied van biologische fruitteelt.
“Heb jij geen last van rupsen?” vroeg ik.
“Nee, helemaal niet,” lachte hij. Harmen gaat überhaupt lachend door het leven.
“Hoe kan dat nou?”
“Oorwurmen!”
“Oorwurmen? Orenkruipers?”
Enfin, Harmen legt uit dat ik best bloempotjes met een krul ijzerdraad en daarin stro omgekeerd in een haag kan hangen (het ijzerdraad voorkomt dus dat ‘t stro eruit valt). Als er zich oorwurmen in gevestigd hebben, moet ik de bloempot in de fruitboom hangen. De oorwurmen vestigen zich in die boom. Ze gaan daar “wonen”. Zij eten eitjes, zij eten allerlei. En ze overwinteren in de grond, aan de stam van de boom. Dus als wij nu oorwurmen verzamelen, eten die in de herfst al de eitjes die bij de bladknoppen worden gelegd. En anders wel het volgende voorjaar.
Dàt is biologische bestrijding.

rupsenplaag 2010 - noot kruin.jpg rupsenplaag 2010 - eik 1.jpg
Kruin van walnoot.
Kruin van eik.

Het lijkt erop dat de rupsen een magische 8 meter grens kennen. De toppen van de bomen kennen nog wat blad.

rupsenplaag 2010 - eik 2.jpg rupsenplaag 2010 - elstar appel.jpg
Eik langs het pad.
Alleen bovenin is het groen.
Kale appelboom.
Niet hoog genoeg.
rupsenplaag 2010 - noot kale tak.jpg
Kale tak walnoot.

Plaats een reactie