Moestuin – stand van zaken

Het einde van het seizoen nadert. Langzaam. Het is nog een beetje komkommertijd, zuurkool is misschien al gemaakt en de tomatenoogst breekt nu echt aan. Mooi moment om een kleine rondgang  door de tuin te maken.

Brandywine

20090902 - brandywine roodWe hebben al een enkele keer bericht over deze eigenaardige tomaat. Uiteindelijk blijkt dat de eerste bloemen niets opleverden, maar daarna langzaam maar zeker wel. En best wel voldoende om het volgend jaar weer te doen

20090902 - brandywine groenHet zijn forse tomaten, die rijp roze-rood worden. Ze hebben een diameter van 10 tot 15 centimeter. Of we de 'pond per stuk' halen, zal aan het eind van deze maand blijken.

Onze andere tomaten, stakeless en green grape, doen het gewoon naar verwachting. Niets bijzonders dus.

20090902 - venkel misluktVenkel

Het blijft zoeken naar het goede ras, denk ik. Of ik doe wat verkeerd. Normaliter hoor je het in de zomer uit te planten, omdat de plant schiet. Taco IJzerman van De Ommuurde Tuin had vorig jaar mooie venkel. Hij plantte het vroeger dan aangeraden. Dat heb ik dit jaar ook gedaan. Maar het resultaat ziet u links. Geschoten. Allemaal. ("Ach, het ene jaar lukt dit, het andere jaar wat anders," is ook wat Taco toen zei. Een troost.)

20090902 - paarse spruit koolgalmugKoolgalmug

Dit jaar voor de lol voor het eerst paarse spruitjes gezaaid. En uiteraard ook groene. Het valt me mee. Hoewel de koolgalmug ook dit jaar weer heeft huisgehouden (derde lichting koolrabi is niets en alle koolraap weer kapot), herstellen de planten zich goed.

Hiernaast ziet u het rabberige zootje als gevolg van het bezoek van 'de mug'.

Knolvormige koolplanten, als koolrabi en koolraap worden in het (groei-)hart geraakt door de mug en zijn daardoor als verloren te beschouwen. Bladvormige kolen daarentegen worden ergens getroffen en groeien door of vertakken zich.

 

20090902 - groenlof vormt kropGroenlof

Het ziet er naar uit dat dit een succes gaat worden. Vorig jaar was het niet veel, daarvoor, 2007, weer wel. Maar ze beginnen nu mooie kroppen te vormen.

20090902 - radicchioRadicchio of roodlof

Vreemd genoeg door een behoorlijke groep Nederlanders rode sla genoemd. Ongewtijfeld dezelfde die roma tomaten pomodori noemen (hetgeen Italiaans is voor tomaten, dus een pomodoro tomaat is een tomaat tomaat). Terwijl radicchio (klinkt mooier dan roodlof) toch een direct zusje is van de groenlof en witlof. Of andijvie.

Dit jaar is het bijzonder goed gelukt. We hebben het wat eerder gezaaid dan aangegeven, want ook hiervoor geldt, net als bij de venkel, dat in de zomer het gevaar voor schieten bestaat.

20090902 - slazaad bunte forellenschussZlazaad

Eindelijk. Vorig jaar probeerde ik het met het oude ras Stoke. Maar op 1 augustus 2008 begon de herfst en alles verregende. Nu heb ik Bunte Forellenschuß laten schieten en oh, wat veel zaadjes! Het zijn kleine paardenbloemetjes.

 

20090902 - blue cocoBlue Coco

Van de HSL (Heritage Seed Library) heb ik de klimboon blue coco. Ik meen 10 zaden. De eerste bonen aten we als sperzieboon. Totdat mijn grote vriend Jacques langs kwam en met zijn verfijnd Franse accent zei: "Coco betekent bij ons dat je de bonen zelf oogst en eet." Enfin, Blue Coco hangt nog en groeit. Eetbaar of niet: in elk geval houden we een aantal zaaibare bonen voor volgend jaar over.

Prei en ui

Van de aanval van de uienvlieg op ui en prei heb ik u eerder verteld. Deze oogst is buitengewoon teleurstellend. Daar hebben we het niet meer over.
Spoort bijster? Lees hier over prei en hier over ui.

20090902 - borlottoBorlotto- of kievitsboon?

Wat de naam is, in Nederland, is niet 100% zeker, maar vermoedelijk praten we over hetzelfde. Een heerlijke boon, die als jonge peul heel kan worden gegeten of wat later de verse bonen en weer later de gedroogde bonen. We kunnen niet meer zonder.

En is ie niet mooi?

 

Plaats een reactie