Mijn Geliefde

Over een week bezoekt de (of een) Oosterbeekse Tuinclub onze tuinen; moestuin en siertuin. Aan de laatste heb ik tot eind mei niets gedaan en het zag er nogal verwilderd uit. Vrijwel dagelijks onkruid wieden en met de takkenschaar gretig uitgroeiende bomen en heesters ingenomen. En daar vond ik mijn geliefde weer terug.

Wie weet hoe ze heet?

Mijn geliefde 2Zo mooi. Misschien wel de mooiste bloem die ik ken. Ze is inmiddels tien jaar. Ooit kweekte ik haar op uit zaad. Twee plantjes. Haar naam ben ik vergeten. Het is een fragiele plant; ze staat nu een beetje verdrongen tussen wat robuuste tuingeraniums. Ze heeft geen postuur. Elk jaar denk ik: nu is ze er niet meer. Zo ook dit jaar. Al onkruid wiedend ontdekte ik een van haar bloemen. En later vond ik er nog meer. Voorheen vormde ze nog een pol, maar nu lijkt ze geïntegreerd in het pandemonium van bordergroen.


Mijn geliefde 4

Haar bloem van pakweg 3 cm hangt als een klokje. Het is geen campanula, dat weet ik zeker. Als je ‘m niet optilt zie je nooit hoe mooi die bloem van binnen is.
Haast de tekening van een passiflora. Met een enorme stamper die er als een vijzel in steekt.
Er zit stuifmeel op.


Mijn geliefde 3

Ik zal haar laten zien aan de dames van de tuinclub.
Misschien weet een van hen hoe ze heet


Mijn geliefde 5Zo zag de plant er op 6 juli 2002 uit. Een pol. Niet meer dan 25 cm hoog. Nu zijn de bloemstengels wel 40 cm.

Ze staat in de halfschaduw. De grond is daar humus/compost-rijk door het vele plantafval dat we steevast laten liggen.


19 juni 2009
Het bezoek van de Oosterbeekse Tuinclub 3 (of was het 4?) bracht uitkomst: codonopsis clematidea.
Volgens een van de dames is de naam in het Nederlands iets met ‘vos-‘. Vossenkruid? Omdat de bloemen naar vossen zouden ruiken. Nu heb ik eigenlijk nooit een vos geroken. Volgens Esveld is de Nederlandse naam vrouwenhoedklok. En lid van de familie der campanulaceae.
Iris’ Tuin is een leuke website en ook zij heeft codonopsis clematidea.

Plaats een reactie