Gin O’Clock

Distilleerderij De Pronckheer in Cothen – ja, van het bekende eigenzinnige restaurant – presenteerde op 11 december 2016 om 15:40 uur een bijzondere gin. GoodSack – goedzak. Jenever wordt wel eens Dutch gin genoemd, maar dit is heuse gin en bijzonder aromatisch en bijzonder zacht van smaak. Nieuw voor Nederland.

Wij hebben een zwak voor Streekrestaurant De Pronckheer en houden bovendien van goede jenever. Dat hadden eigenaars Inge en Arjan kennelijk al vastgesteld. Dus werden wij uitgenodigd voor de lancering van deze gin. Gin is toch geen jenever? Nee, maar wel naaste familie.
Het grootste onderscheid is dat in jenever jeneverbessen moeten worden gebruikt. De kruiderij maakt het grote verschil tussen gin, jenever en, ja, ook wodka.
goodsack-cartoon
De GoodSack himself met vestzakhorloge en glas gin-tonic in de hand
goodsack-klokje-vergroot
Klokje uitvergroot. Dit komt ook op de dop.

Uit de uitnodiging begrijpen we dat GoodSack een project is van Arjan Smit van Distilleerderij De Pronckheer en Hans van den Eshof. Deze laatste lijkt de gangmaker te zijn geweest en de bedenker van de naam. Of beter: Arjan destilleert

, Hans praat. Het wordt duidelijk dat de naam een gouden inval is geweest.
“Ik was in New York en liep over Times Square en opeens dacht ik: goedzak. GoodSack. En dat werd de naam van de gin,” aldus Hans.
goodsack-hans-en-arjan-iiHij staat verhoogd op een kistje in het restaurant en vertelt de genodigden dat de ontwikkeling van deze gin een proces van ruim een jaar is geweest eer de optimale smaak, het optimale recept was bereikt.
“Arjan maakte eerst acht versies en we waren er al snel over uit dat we er met één doorgingen,” vertelt hij. Maar het optimaliseren van die ene duurde maanden.
Beide mannen beaamden dat de vriendschap behoorlijk op de proef werd gesteld.
“We hebben zo allebei onze eigen kijk op de zaak.”
Uit ervaring weten wij dat juist onder die omstandigheden de beste resultaten ontstaan. Want als een van de partners denkt ‘het is wel goed zo’ of ‘bekijk het maar’ dan is het al snel middelmaat wat de klok slaat. En dat gebeurt heel vaak.
Niet voor GoodSack gin.
Die klok slaat 15:40 uur.


Waarom tien over half vier?

Hans van den Eshof toont de klok
Hans van den Eshof toont de klok

Onder de gasten doet het al snel te ronde dat Hans en Arjan om tien over half vier ‘s nachts zeiden: Dit is het! Maar dat mooie, dramatische beeld is helaas onwaar. We vroegen het Hans.
“Het is simpel. Door de wijzers van de klok zo te plaatsen is het grafisch het meest duidelijk,” aldus Hans, wiens postuur aardig overeenkomt met het cartoneske manneke die het merk representeert.
Wel een beetje ontluisterend antwoord. Maar zo werd 15:40 uur Gin O’Clock.


Samenstelling

Het recept is geheim. Maar de mannen willen wel kwijt dat er zevenentwintig kruiden in zitten – hetgeen niet te controleren is, want geheim is geheim. Het levert een bijzonder aromatische, fleurale gin die veel complexer van smaak is dan van de gangbare merken.

De fles komt in een goede zak.
De fles komt in een goede zak.
Uit de zak, met glazen ernaast en koppen erachter
Uit de zak, met glazen ernaast en koppen erachter

Baco, sneeuwwitje, gin-tonic, cola tic. Sterke dranken worden vaak gemixt. Maar daarvoor worden niet de meest verfijnde gebruikt. Dat zou zonde zijn.
Toch worden deze middag de gasten gin-tonics geserveerd. In een zeer ruim glas. Wij hebben nog nooit gin-tonic gedronken. Toegegeven, dit smaakte niet slecht. We horen van Hans en Arjan dat tonic die luistert naar de merknaam Fever-Tree Mediterranean het mooist samengaat met GoodSack.
Maar waarom zouden we zoiets doen? Iets moois moet je puur proeven. En dat doen we dan ook een half uur later.


De wet overtreden om aan de wet te voldoen

We raken aan de praat met Paul Buunen. Hij helpt Arjan Smit bij het stoken van de drank. Sterker nog: hij wordt door Arjan op de hoogte gesteld van de receptuur. Want als Arjan iets overkomt, moet mag de productie van GoodSack gin niet inzakken.

Paul toont de dranken die ze destilleren en laat proeven.
Paul toont de dranken die ze destilleren en laat proeven.
De destilleerinstallatie
Een destilleerinstallatie waarmee men het veld in gaat om terplekke gistend fruit te verwerken.

Paul laat de stookketel zien en vertelt hoe het zo is gekomen dat De Pronckheer een officiele distilleerderij werd: “We stookten een keer in het veld en de douane kwam op ons af. Ze vroegen wat we aan het doen waren. We legden het uit. Maar het mocht niet. Ook niet toen we zeiden dat het hobbymatig was. Het bezit van een distilleerketel is al verboden.”
En daarna volgt de rauwe werkelijkheid. Na bij gemeente en andere instanties te hebben nagevraagd hoe ze een legale stokerij konden worden, kwam Arjan weer bij de douane uit.
“En die zei: Je moet eerst een ketel hebben, dan komen wij controleren,” vertelt Paul. Dus je moet de wet overtreden om aan de wet te kunnen voldoen.
Het is allemaal goed gekomen. Dat proeven we.


Uitzonderlijk zacht

Een toost op de nieuwe gin!
Een toost op de nieuwe gin!
En een hap van een bitterbal met rivierkreeft.
En een hap van een bitterbal met rivierkreeft.

Al eerder hadden we een jenever die licht was gearomatiseerd met Cubaanse tabak en wat Kuná chocolade. De smaak was uitzonderlijk zacht. Rond. Verrukkelijk.
Deze GoodSack gin heeft dat ook. Alsof het ietwat dik, rond op de tong ligt. Heerlijk soepel en zacht.
Arjan Smit poogt uit te leggen hoe dat komt. Bij destilleren heb je ethylalcohol en methylalcohol.  Het eerste is de alcohol die we willen drinken, de tweede – ook wel methanol – is in principe giftig. Die moet er uit. De kookpunten (verdampingstemperaturen) liggen vrij dicht bij elkaar, respectievelijk 78,37o C en 64,7o C voor methanol. Dus de goede distillateur weet deze twee alcoholen nauwkeurig van elkaar te scheiden.
“En dan zijn er nog wat andere troepjes,” vertelt Arjan, ” We stoken heel rustig en langzaam en zo destilleren wij alles wat we niet willen hebben er ook uit. Daardoor wordt het zo zacht.”
Waarvan akte.


Waar te koop?

Hans van den Eshof was een beetje vroeg met de waarheid, toen hij “Nu al op drie plekken” antwoordde toen iemand de vraag stelde of het buiten De Pronckheer al te koop is.
“We zijn in gesprek met de groothandel,” lichtte hij later toe. Dus eens zult u het bij uw slijter kunnen kopen.
Voorlopig: kom langs bij De Pronckheer (en blijf er meteen eten om te genieten van die unieke gerechten – lees dit) of bestel het op de GoodSack website (nog geen werkende shop, maar wel contactpunt)

 

2 gedachten over “Gin O’Clock”

Plaats een reactie