1620 kWh

Exact één jaar zonnepanelen heeft 1620 kWh opgeleverd. Minder dan gehoopt en verwacht. Een analyse.

Zonnepanelen foto_300Vooropgesteld: het is in elk geval groene stroom. We hebben 16 panelen liggen van 167 Wp per stuk. Dan kan er max. 2672 kWh op jaarbasis worden opgewekt. Optimaal. Als je in Nederland met 75% rendement rekent, betekent dit 2000 kWh. 1620 is dus 380 te weinig.

1620 kWh betekent, tegen 25,09 cent voor het dagtarief, een opbrengst van € 406 euro. Op deze wijze duurt het 37 jaar eer de panelen zijn terugverdiend. De opbrengst moet dus hoger worden. Hetzij het aantal kWh's, hetzij dat de elektriciteitstarieven nog maar even door mogen stijgen, hetzij SDE-subsidie. Of een combinatie van deze factoren.

Mogelijke oorzaken

Grauw weer

Op 1 augustus 2007 begon de herfst. En de daarop volgende winter duurde lang en was grauw. Op dagen dat het bewolkt is, wordt er 1 hooguit 2 kWh per dag opgewekt. Op zonnige dagen in de zomer kan dit wel eens 18 kWh zijn.

Bomen

Ergens in oktober 2007 hebben we een paar hinderlijk op het zuiden gepositioneerde grote grove dennen omgehaald. Bijkomend voordeel: ook hout is thans een CO2-neutrale vorm van energie. Goed voor de kachel.

Positie

Het dak staat pal zuid. Maar de oostzijde is geflankeerd door bomen. (Zie foto.) Dat betekent dat niet meteen van de eerste ochtendzon wordt geprofiteerd. Ook 's zomers duurt het tot een uur of half tien, tien, tot de eerste zonnestralen op de panelen vallen.  Dit in tegenstelling tot het dak van een woning in bijv. een nieuwbouwwijk of de polder.

Bliksem

Het is ons tot tweemaal toe opgevallen dat bij onweer de zekering in de groepenkast doorslaat. De oorzaak hiervan is niet bekend: vangen de panelen elektrische lading die door de converter tot een te hoge spanning of stroom worden omgezet? In elk geval: na regen komt zonneschijn. De eerste keer is er dagenlang geen stroom opgewekt.

Alle panelen aangesloten?

De inverter gaf deze winter een probleem aan. Het kan zijn dat het zo'n deprimerend grauwe dag was….. het kan ook zijn dat er geen goed contact in een steker is. Nadien is dit probleem niet meer opgetreden. Maar we moeten nog steeds de stekers nakijken.

Twee cent stijging

Inmiddels is, door de gestegen olieprijs, de elektriciteitsprijs ook omhoog gegaan. Met zo'n 2 cent/kWh (dagtarief). Tegenover het tekort aan kWh's staat een bonus van € 32. Dat dan weer wel. 

Subsidie

We hebben een subsidieaanvraag SDE ingediend. Na maanden kwam het bericht dat het verzoek ontvankelijk is verklaard en in behandeling werd genomen. Afwachten. De subsidie bedraagt 33 cent per kWh. Tot 3000 kWh p.j. en maximaal 15 jaar. Het bedrag wordt lager als de energieprijzen stijgen. Dat is logisch, want dan verdienen zonnepanelen zichzelf sneller terug.

Plaats een reactie