Koudeklablab

Dat krijg je ervan als je tropische groenten wilt telen. Van de Heritage Seed Libary (HSL) hadden we een aantal lablab-bonen gekregen. Vannacht stonden ze buiten. Een koudeklap.

4 Mei was (overdag) zonnig en lekker weer. Volgens het meetstation Deelen van het KNMI was het minimum op 4 mei -0,6 gr C. Op 10 cm hoogte. Nu ligt het bij ons iets meer beschut, maar koud was het dus wel. In Eindhoven 1,3 en Gilze-Rijen zou -1,2 zijn gemeten.

De lablab (lablab purpureus) is een klimmer; in ons klimaat zal het iets van twee meter worden. Zowel in te zetten als een mooie sierplant als groente.
Jonge, onrijpe bonen kunnen zo worden gegeten (of gekookt), het blad kan als groente worden gegeten (gekookt) en de oudere rijpe bonen moeten lang worden gekookt, omdat ze anders giftig zijn.
Eens de bonen gelegd/geplant in potjes kiemen ze snel. De grond moet niet te nat zijn. We hadden een beperkt aantal, dus plantten er zes. Vijf kwamen op, de zesde was verdwenen.

Nummer vijf stierf toen we per ongeluk de kas 's nachts open hadden gelaten en de temperatuur kennelijk te laag was.
Gisteren zette ik de resterende vier buiten, onder schaduwdoek, om al een beetje af te harden; in de kas was het ook tè warm.
Vannacht bleven ze buiten staan.

Dit is het resultaat:

Kortom: Nu maar hopen dat ze gewoon blijven doorgroeien.

Plaats een reactie