Zaad over? Stuur het naar de professor!

Op het bericht over komkommerzaad reageerde een lezer van onze nieuwsbrief. Zij wees op de sympathieke actie van prof. dr. Willem van Cotthem. Deze Vlaming zamelt overtollig zaad in voor de derde wereld. Want als je niets hebt, is een zakje zaad al duur. Wij hadden er niet eerder van vernomen. U misschien ook niet.

Seeds for Food

https://zadenvoorleven.files.wordpress.com/2010/09/cropped-seeds-for-food-header1.jpg

 

 

 

De oorsprong van zijn actie ligt in 2005 in een Unicef-project. Vluchtelingen in kampen in de Sahara, in zuidwest Algerije, moesten zelf wat groenten verbouwen. Alleen bleek dat bijvoorbeeld meloenzaden in Algiers € 300 per kg kostten. Dat was van de zotte vond Unicef[i]. Botanicus Van Cotthem was overtuigd van zijn project en wilde bewijzen dat er in de Sahara gewoon meloenen konden worden geteeld. Enfin, dit zijn woorden uit de opname van het Vlaamse TV Oost. We kunnen het samenvatten en hier uitschrijven, maar kijk zelf:

En werkt het allemaal?

Stuur die mensen geen voedsel, maar leer ze zelf tuinieren

Naast de sympathie hebben we ook onze bedenkingen. Zaden van vruchten uit de handel zijn vaak hybriden: uit een zaadje komt een andere vrucht terug. Sommige planten zijn steriel, dus de vruchten ook. En weet iedereen hoe zaad "bewerkt" moet worden eer het kiemkrachtig is. Op de website wordt veel uitgelegd; de vraag is of iedereen dat uitentreuren doorneemt. Tomatenzaad of komkommerzaad moet eerst fermenteren/rotten/schimmelen. Dat simuleert een spijsverteringskanaal van een dier en hé, opeens is vrijwel al het zaad kiemkrachtig. Als je het niet doet, misschien maar een kwart. En dan: ziet iedereen wat goed zaad is?

Worden ze er blij van?

zaad over 1De professor kan overladen worden met slecht of dubieus zaad; ik weet niet of de vluchtelingen in de Sahara daar blij mee worden.
En wat bleek. Bij het vraag en antwoord heeft Peter Bauwens dezelfde kanttekeningen geplaatst. En Luc Dedeene – van de Groente en Fruit Encyclopedie plaatst soortgelijke vraagtekens[ii]. En wat te denken van ziektes in het zaad. Je zult maar bonen opsturen waarin de larve van de bonenkever zit. Daar zijn ze niet mee geholpen.

Niets doen is geen optie

Maar het is een optelsom. Niets doen is ook geen optie. We hebben zo-even zaad geoogst en opgeborgen van de African Horned Cucumber ook wel: kiwano. Een deel ervan gaat naar de professor. Net als wat tomatenzaden e.d. Misschien ook zaadrestanten die we van gewone groenten hebben, want in de winter verbouwen ze daar wat wij in de (na-)zomer oogsten.

Waarheen met uw zaad

Stuur zaad in een zakje met een etiket of een label, opdat men weet wat het is, aan

Willem Van Cotthem
Beeweg 36
B-9080 Zaffelare

Terracottem

TerraCottemWe hebben begrepen dat de professor ook de man is achter Terracottem, een bodemverbeteringsmiddel dat ook vocht vasthoudt. We mogen aannemen dat dit de 'een bodemverbeteraar' is, waarover hij in het blog schrijft en dat in de familie- en schooltuinen wordt gebruikt.

 

Links

Twitter: @seedsforfood
E-mail: willem.seedsforfood@gmail.com
Website: seedsforfood
Foto's: Flickr

 

 


[i] We kennen Unicef een beetje; kwamen in het verleden nog wel eens over de vloer in hun Nederlandse kantoor. Laat ik het zo stellen: Het kwam niet bepaald armlastig over. Maar ja, kantoorkosten zijn een andere balanspost dan projecten.

[ii] Ja, ja. MergenMetz heeft eerst die teksten gelezen en wil zich minstens zo deskundig wil voordoen als Bauwens of Dedeene.

Plaats een reactie