Varkens in de kou

Wel even schrikken als om acht uur 's ochtends de temperatuur op tien meter hoogte -170 C is. Hoe doen onze Bonte Bentheimer landvarkens het bij die temperaturen?

De lage temperatuur op grote hoogte betekent een grondtemperatuur van twintig onder nul. Vermoedelijk is het voor zonsopkomst wel een graadje of twee kouder geweest.

Varkens in de kou - hok met stro

We hebben goed geïsoleerde (Engelse) varkenshokken. Met veel stro.

Geen watjes

Een landvarken heet niet voor niets zo. Bonte Bentheimers zijn robuuste buitendieren. Ze krijgen tegen de winter een dikke(re) vacht. Het zijn geen watjes; ze zijn weerbestendig, lopen, wroeten en zijn de hele dag in touw.

Prof. dr. Frans van Knapen zei het, tijdens het slotseminar over het  Varken als Landschapsontwikkelaar, eigenlijk heel terloops: die roze varkens uit de intensieve varkenshouderij worden buiten bij het minste of geringste ziek. Zo niet de landvarkens.

 

Varkens in de kou - hok binnenZo ziet er binnen uit. Twee bedden van de dames.

Laagste temperatuur in 25 jaar

Maar toch. Als varkenshoudertje vraag je je af: Hoeveel kunnen ze hebben. Hoe diep kunnen ze gaan. Zeker als de nieuwsberichten nog eens aangeven dat het de laagste temperatuur in vijfentwintig jaar was.
We hebben (nu) nog twee zeugen en een beer. Één zeug gaat te zijner tijd verhuizen; verkocht als 'drachtige zeug'. Met de andere twee (Janneke en Koos) gaan we fokken, om het ras in stand te houden.
 
Varkens in de kou - Koos komt kijkenKoos heeft nu zijn eigen hok.

Man in de ban

Toen Karel, het broertje van Koos, vertrok naar Buitengewone Varkens, hebben we de beer bij de zeugen gelaten. Alles goed en wel, maar beer Koos mocht van de dames 's nachts niet bij hen in het hok. Dus hij verbleef in een geïmproviseerd buitenverblijf: droog en met stro.

Goed. Zo lang het niet echt vriest.
 
Varkens in de kou - U stoort bij het eten

 

Stram

Toen echter de eerste goede nachtvorst was geweest, leek Koos stram en aangeslagen door de kou. Maar de wat moeizame loopbewegingen komen voornamelijk door de bevroren natte grond, die door het betreden voorheen, grillige en keiharde vormen heeft aangenomen. Wij zelf lopen er ook niet makkelijk over, laat staan varkens met hun toch kleine poten en hoefjes.

Desalniettemin hebben we Koos even tijdelijk apart gezet, met zijn eigen geïsoleerde hok. Vol stro.

 

Varkens in de kou - Jet doet zich te goedJet doet zich te goed aan groentenresten.

Eten

De dames en heer krijgen nu extra veel te eten. Omdat het water is afgesloten: warme pap. En wat groenten resten (en iets brood, want dat is o zo lekker).

 

 
Varkens in de kou - Janneke loopt terug
 
 
 
 

 

Plaats een reactie