Le jour de topinambour!

Een paar honderd geïnteresseerden bezochten het eerste aardpeerfestival op de Eemlandhoeve in Bunschoten. Deze ooit vergeten groente mag zich op een steeds grotere belangstelling verheugen. Naast allerlei gelegenheden tot proeven, een marktje en filmvertoning, werd de Gouden Aardpeer uitgereikt.

Lees hier over de aardpeer.
Het aardpeerfestival is een initiatief van De Groene Vinger.

Allemaal luisteren!

Anne Martens van VPRO's Studio Idzerda was de hele dag aanwezig en overviel bezoekers en aanwezigen met haar opnameapparaat. Uitzending is voorzien op 11 december 2011 tussen 18:15 en 19:00 uur op Radio 1.

"Of het gaat over wintergroenten en -knollen, of alleen maar over de aardpeer," zei ze desgevraagd. U zult het horen. Luisteren allemaal!

De hele dag lag de Gouden Aardpeer te wachten op haar winnaar. De mooiste foto's, de originele recepten. Een vakjury – eigenlijk onmogelijk, daar wij er zelf geen deel van uitmaakten [grapje] – beraadde zich gedurende dag.

Organisatrice Corlijn de Groot graaft in de tuin van De Eemlandhoeve aardperen op. Rechts Anne Martens die het geluid van dit ritueel vastlegt. De eerste paar knollen waren klein.

"Dieper graven," riepen de omstanders luid en Corlijn toverde vervolgens, met de riek in de hand en het zweet op de rug, een paar joekels boven de grond.

Het illustere genootschap Vrienden van de Aardpeer verzorgde allerlei curieuze aardpeer-gerechtjes. Proeven! Dit zijn kleine aardperen, gewassen, gepoft met een likje appelstroop erop. Verrukkelijk.

Twee vrienden in actie. Hier worden bitterballen met aardpeervulling gemaakt. Buiten. Op een butagasbrander. De koude zorgde ervoor dat het lang duurde eer de olie op temperatuur was. Maar daarna kon iedereen van een puike bal genieten.

Voor de aanvang van de markt loopt Claudia langs bij Petra. Petra is van De Cruydthof en promoot ook Moesie, het via social media begeleide vierkantemeter-moestuinproject voor kinderen.

Claudia schreef o.a. voor het tijdschrift Moestuin – dat niet zo glorieus aan haar einde is gekomen  – en heeft onder de naam Smultuin een boek gepubliceerd. Smultuin is nu een elektronisch magazine, dat u kunt downloaden. Zeer informatief.

De markt was binnen, in een grote zaal van De Eemlandhoeve. Hier staat Cokkie van Leeuwen met een bezoekster te praten over de kunsten van het combineren van smaken. En dat kan Cokkie!

Speciaal voor deze gelegenheid had Frutti Confetti weer de onweerstaanbare Confit de Topinambour gemaakt (rechts) en links een nieuwe variant, met cranberry's.

 

Deze  confit gaat goed als jam op brood, maar ook bij stevige worst en subtiele patés.

Tijd voor een bonbon. Chocolade gevuld met aardpeer. Zeer smakelijk. Van Vrienden van de Aardpeer.

Een ploeg noeste werkers maakt aardperen schoon voor de soep, waar alle bezoekers een flinke kop of beker van kregen.

 

 

Twee vuren waren er buiten. De een werd gebruikt om hout flink te laten branden; de houtskool werd over geschept in een andere vuurplaats.  Middenin en ook onder de gloeiend hete kooltjes stond een grote potjie, een gietijzeren ketel. Daarin de soep-in-wording.

De kelder van het conferentiegebouw van De Eemhoeve was filmzaal. Er werd o.a. een documentaire over de aardpeer getoond.

Groene Vinger Aardpeerwedstrijd werd gewonnen door Joost van der Spek, ook bekend onder de naam Manos Verdes. (Wij verdenken de jury van vriendjespolitiek: de leden van de organisatie van De Groene Vinger komen namelijk ook allen uit Den Haag. En in zo'n met politiek doordrenkte stad is het toch ons ken ons niewâh[ook een grapje]).

 

Met de prijs nog maar koud in de hand, wordt ze door Anne Martens van Studio Idzerda geïnterviewd.

Dank

Het was mooi. Bijzonder en leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Dank aan de mensen van De Groene Vinger, Corlijn de Groot, Gerda Bosman en Daan van Aalst.

En dank aan De Eemlandhoeve; een prachtlocatie van agrarische ondernemers met visie en een missie. 

Plaats een reactie