Kiwano geoogst

Kiwano of African Horned Cucumber is een komkommerachtige uit, zoals het woord zegt, Afrika. Men consumeert het sap, dat zoetig is naar komkommer en lichtjes naar banaan smaakt.

Een volledige groentebeschrijving volgt te zijner tijd. Maar de teelt is vrij gelijk aan komkommers, met dien verstande dat de vruchten rijp worden geoogst.

Geen vergeten groente

Het zaad heb ik verkregen uit of via de Heritage Seed Library van Garden Organic, de Britse Velt. Kiwano is vrij nieuw en zit (dus) al meteen in de categorie Vergeten Groenten. Kul. Het is een curiosa, maar wel leuk.

Kiwano - zaailingen8 april 2011 – De zaailingen zien er identiek aan die van de "gewone" komkommer uit. (Rechts is kiwano, die ik toen nog braaf African Horned Cucumber noemde.)

Kiwano - bloem en vruchtbeginsel9 juli 2011 – Bloem en vruchtbeginsel.

Kiwano - vrucht in wording12 augustus 2011 – Vrucht in wording.

13 oktober 2011 – Rijpe vrucht. Met stekels, die hard, een beetje scherp maar niet echt hinderlijk zijn.

De vrucht wordt rijp – dus geel-oranje van kleur geoogst. De maat varieert tussen de pakweg 10 en 20 cm lengte. Snijdt hem door en lepel 'm uit zegt de een. Maar dat is geen pretje, met al die zaden. De wijsheid gebiedt alleen het sap te gebruiken. En dat is niet veel, per vrucht.

 

Ze zit boordevol pitten in een geleiachtig vruchtvlees.

Schep het met een lepel eruit en laat het door een zeef uitlekken. Eventueel wat met de lepel draaien om het wat te bevorderen.

Sap. Best wel lekker. Maar jeemig, je moet wel van veel vruchten sap winnen om een litertje te maken.

Dus wellicht is de beste toepassing in of bij  desserts. We gaan nog zelf op onderzoek uit. Want geen groente in onze tuin, of er moet wel een recept bij zijn.

Buiten of in de kas

Wij hebben het vorig jaar in de kas geteeld en geen vrucht gezien. Dit jaar nog eens en zowaar: vruchten. En bij het leegruimen – we gebruiken de kas 's winters voor de kuipplanten – bleken er nog flink wat onrijpe vruchten aan te hangen.

De groei is rijkelijk, woekerend. Misschien is ze buiten aan een klimrek beter op haar plaats. Dat gaan we in 2012 proberen.

De kiwano kan geen temperaturen onder de 50 C verdragen. Dat dan weer wel – of niet.

Plaats een reactie