Wijnsoep – Weinsuppe

Bron: diverse u.A. chefkoch.de en uiteindelijk een beetje eigen
klontje boter; 2 sjalotten, schoongemaakt en gesnipperd; ½ liter bouillon (naar keus: kippen-, runder- of groente-); ½ liter droge witte wijn; 4 eigelen; 125 ml slagroom; pietsje kaneel; 3 strips dun citroenschil (zie opmerking); peper & zout; wat pitloze druiven; optioneel: grove croutons; optioneel: bieslook

Zoveel streken er in Duitsland zijn, zoveel recepten voor Weinsuppe.

Smoor de sjalotsnippers in de boter in een stevige pan (kasserol). Doe daarna de wijn en de bouillon erbij. En de citroenschil. Doorkoken tot de sjalot zacht is. Vis de citroenschil eruit en pureer het geheel met een staafmixer.
In een kommetje de eigelen met de slagroom mengen.
De soeppan van het vuur nemen en het ei-roommengsel er met een garde goed door roeren. Dat mag op heel klein vuur, maar absoluut niet meer aan de kook brengen!
Op smaak brengen met peper, zout en kaneel.

Serveer met wat druiven erin en/of croutons.

Weinsuppe.jpg29 september 2011
Vlak voor onze vakantie, gaven we een tranenwekkend diner. Het gevolg van een spontane oprisping van Jannie, twee weken ervoor. Jan Vos zorgde voor emomuziek.
Na wat hapjes, o.a. komkommer zonder kwel, deze Weinsuppe als eerste gang. Het Duitse weinen is per slot van rekening huilen in het Nederlands.
De meningen waren verdeeld, d.w.z. ik was de enige die het niet zo lekker vond en daar voor uitkwam. Anderen vonden het heus lekker en wilden het recept (nu dan)

OPMERKINGEN
1)   Citroenschil heel dun met een beugel-dunschiller schillen. Geen wit erbij.
2)   Varianten zijn er met bloem (een roux maken met boter en dan bouillon en wijn erbij), met wat gesnipperde bieslook en met suiker (50 gram) en citroensap en -rasp, i.p.v. wat dunne schil mee laten koken

Plaats een reactie