Nederland krijgt nieuwe energie

Dat politiek niet te volgen is, moge duidelijk zijn. Alle Tweede Kamerpartijen hebben op 16 maart 2010 hun handen ineen geslagen en kwamen met het Deltaplan Nederland krijgt nieuwe energie. Tevens een burgerinitiatief.

Teken het burgerinitiatief

Nederland krijgt nieuwe energie - website burgerinitiatief.bmpKlik hier om het burgerinitiatief te onderschrijven. Al bijna 39.000 onderschrijvers. Het is echter de vraag hoe je van een burgerinitiatief kan spreken als de actie Nederland Krijgt Nieuwe Energie het initiatief is van de meerderheid van de Tweede Kamer. "Dit is een gezamenlijk initiatief van leden uit de partijcommissies voor duurzame ontwikkeling van CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SGP en VVD," prijkt onder aan de website.
 

Wie geen visie heeft, heeft geen toekomst

Nederland krijgt nieuwe energie - voorzijde rapport.bmpAan dit burgerinitiatief ligt een inspirerend rapport ten grondslag. De woorden van Werner Siemens – "Wie geen visie heeft, heeft geen toekomst" – worden niet geschuwd. In de algemene veronderstelling dat de Nederlandse politiek een horizon kent van hooguit vier jaar, krijgen wij nieuwe energie van deze woorden. Uit de pen van CDA, SGP, CU, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks.
 

Kabinetsformatie

Hoe wrang is het dan te moeten constateren dat de huidige kabinetsformatie – volgens ons toch wel met CDA en VVD – het vooralsnog over een boeg lijkt te gooien van afschaffing van de SDE (Subsidieregeling Duurzame Energie) en de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele.

Even heel snel: met het rapport hopen de partijen een aantal dilemma's te slechten of drempels weg te nemen. Voor duurzame energie is een hogere initiële investering nodig dan voor energie gebaseerd op fossiele brandstof. Onvoldoende lange termijnbeleid van de overheid creëert investeringsonzekerheid. Dus Rutte I: kom op!

Plaats een reactie