Varkens in het nieuws

We hebben al weer bijna twee jaar varkens. Eerst twee durocs en nu twee Bonte Bentheimer-zeugen. Ze darren lekker buiten, hebben veel ruimte. En we weten wat ze eten. Het is opvallend hoe vaak het varken de laatste tijd in het nieuws is.

Varkens in het nieuwsDit zijn onze Jet & Janneke. Deze zeugen “gaan voor het leven”. We gaan met ze fokken om de Bonte Bentheimer in stand te houden.

Hè, hè. Na de varkenspest jaren geleden “besloot” de politiek afscheid te nemen van de dierenindustrie. Hetgeen dus niet gebeurde, want anders was het geen politiek. Megastallen kwamen. En zij die switchten van vark naar geit, introduceerden de Q-koorts. En nu, eindelijk, legt de provincie Noord-Brabant de megastallen aan banden. Een eerste stap.

Ander nieuws:

1) Speklap milieuvriendelijker van bieflap

Een voor ons nieuw acroniem LCA doet hier haar intrede. Levenscyclusanalyse. Wageningse wetenschappers bestudeerden zestien LCA’s en kwamen tot de conclusie dat varkens- en kippenvlees en melk en eieren beter voor het milieu zijn dan rundvlees. En dan gaat het om de CO2-uitstoot. Kip en vark ontlopen elkaar niet veel. Rund is pakweg vier maal erger.
Meer weten: lees dit. En nu we het toch over speklappen hebben:

2) Natuurlijk transvet slecht voor cholesterol

An image of a glass of milkEen negatief oordeel over rund en schaap beschouwen we als positief voor het vark. Transvetten worden industrieel geproduceerd, maar komen ook voor in rund- en schapenvlees, als ook in boter, kaas en melk. De transvetten hebben een slechte invloed op ons cholesterolgehalte. Ze verlagen de goede HDL (dat cholesterol opneemt/verwijdert) en doen de slechte LDL (dat juist cholesterol transporteert) stijgen.
Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam heeft zulks uitgewezen. Tot nu toe nam men aan dat natuurlijke transvetten niet slecht waren, nee, zelfs gezond. (Transvet uit melk wordt op de markt als voedingssupplement gebruikt en in afslankprogramma’s.)
Meer weten: lees dit.

3) Het duurzaamste dier ter wereld

Op Foodlog wordt een lans gebroken voor het varken, dat al pakweg 9.000 jaar door de mens wordt gehouden. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog hadden veel huishoudens een varken achter het huis. (En een moestuin.) Het varken werd gevoerd met etensresten. Daarna is het echt misgegaan in de dierindustrie.

An Egyptian girl provides food for pigs at her family's private farm located in one large pig farming center north of Cairo, Egypt Wednesday April 29, 2009. Egypt began slaughtering the roughly 300,000 pigs in the country Wednesday, as a precaution against swine flu even though no cases have been reported, infuriating farmers who resisted the move and demanded compensation.In Egypte werden, op Koninginnedag 2010, uit angst voor de Mexicaanse griep, alle varkens gedood. (Deze werden door Christenen gehouden.) Dat was niet verstandig. De varkens aten van alles eetbaars dat in de openbare ruimte rondslingerde. Toen de 300 à 400.000 beesten waren gedood, braken ziektes uit.
Wouter Klootwijk schreef in Het Parool een fraai stuk: Varken maakt van afval spek en karbonade. Dat in het kader van een onderzoek door TNO (op instigatie van De Gerda) naar wat Nederland moet doen met al het voedsel dat wordt weggegooid. We zijn wat vervreemd van de realiteit: de industrieel gehouden varkens worden uit angst voor ziekten geheel afgeschermd en gevoed met soja, waarvoor Amazonebos wordt gekapt, terwijl de echte varkens duizenden jaren zo handig voor de mens waren.

 

https://www.uniquedaily.com/wp-content/uploads/2009/05/north-sulawesi-babirusa.jpg4) 1.200.000.000.000 basenparen vergelijken

Waarover hebben we het? Wageningse wetenschappers gaat terug naar de wortels (toevallig ook het thema van MergenMetz). Plantveredelaars vallen regelmatig terug op oude rassen. Nu gaat het om de roots van het varken. De onderzoekers gaan de DNA van twaalf verschillende varkensrassen bepalen en vergelijken: het wildzwijn, Europese en Chinese rassen en soorten van Java en Sulawesi (zie foto). Ook het DNA van archeologische vondsten wordt meegenomen. (DNA is een dubbele keten van basenparen, vandaar de titel.) De onderzoekers willen weten wat er in de afgelopen negenduizend jaar, door de menselijke selectie en fokprogramma’s, is gebeurd in het genoom van het dier.
Meer weten: klik hier.

5) 3 April 2010: ALV Bonte Bentheimervereniging

Het varkensras dat wij nu koesteren en dat van de ondergang lijkt te zijn gered, kent nu een heuse eigen vereniging, die al enige tijd i.o. (in oprichting) was. Op 3 april a.s. is de eerste Algemene Ledenvergadering.

Plaats een reactie