Snijbiet-linzen gratin

Bron: BBC Food

Snijbiet linzen gratin 3.jpg

1 kg snijbiet, blad èn stelen gescheiden; 100 gr Puy-linzen; 400 gr romatomaten; 2 tenen knoflook, fijngehakt; 1 takje tijm, blaadjes; 100 ml droge witte wijn; 50 gr broodkruim; 50 gr geraspte kaas (Parmezaanse, pecorino o.i.d.); olijfolie; peper & zout

Verhit de oven voor op 180o C.

Een gratin in stappen:
1)   Snijd de tomaten in dikke plakken, topje en bodempje wegdoen. Leg de plakken in een enkele laag op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Besprenkel met olijfolie en wat zout en bak de tomaten ca. een kwartier. Tot ze beginnen de kleuren en nog steeds zacht en vochtig zijn.
2)   Kook de linzen in ruim water gedurende 15-20 minuten, tot ze gaar zijn, maar nog wel een beet hebben. Afkoelen onder koud stromend water en uit laten lekken.
3)   Kook het snijbietblad ca. 5 minuten tot het zacht is. Versneld afkoelen in koud water en uit laten lekken. Fijnhakken. Kruiden met peper & zout en mengen met de linzen.
4)   Snijd de snijbietstelen in stukjes van 1 cm. Neem twee eetlepels olijfolie en verhit deze in een pan. Voeg de snijbietsteelstukjes, tijmblaadjes en knoflook toe en (roer-)bak een minuut of vijf boven middelhoog vuur. Giet de wijn erbij. Neem een stuk bakpapier en druk dat op de groenten in de pan en laat pakweg 20 minuten op laag vuur sudderen, tot de steelstukjes zacht zijn. (Als het te droog wordt, wat water toevoegen.) Op smaak brengen met peper & zout.

En dan nu de schotel samenstellen:
Neem een niet te grote ovenschaal en vet 'm in met olijfolie. Leg de tomaten op de bodem. Hierover het snijbietblad-linzenmengsel en dan de snijbietstengels en het vocht erover. Druk alles licht aan om een vlakke schotel te maken.
Meng het broodkruim met de geraspte kaas en verdeel dit over de schotel. Zet in de oven of onder een grill tot de korst bruin is.

19 mei 2009
Gevonden in mijn archief. Telkens op zoek naar wat nieuws. Nog niet gemaakt, maar wel vandaag of morgen. We houden u op de hoogte.

7 juni 2009
Oké. Het duurde langer dan ik dacht voordat ik deze schotel maakte. Maar het is bijzonder. En niet alleen vanwege de bereidingstijd – "Wel twee uur?! Dan moet het lekker zijn!"
Linzen en snijbiet – zeker de stengel – zijn aardse smaken. Het zuurtje van de tomaat doet het daar goed bij. Een frisse witte wijn en, ja, misschien toch wel forel. Ook aards.

OPMERKINGEN
1)   Trek voor het bereiden maar twee uur uit. Dit is heus slow food.
2)   Het gewicht aan tomaten is niet zo van belang. Belangrijk is dat de plakken de bodem van de schaal bedekken.
3)   Het bakpapier op de snijbietstengels duwen kan wel handig zijn, maar een deksel op de pan werkt ook. Kan ik uit ervaring zeggen.
4)   Paneermeel mengen met geraspte kaas gaat ook heel goed.

Plaats een reactie