Smaakfestijn in Arnhem

Week van de Smaak_thumbSlow Food Rijnzoet sluit de Week van de Smaak af met een smaakvol festijn in Arnhem, bij de Kookplaats, aan de Oude Kraan 72. Dit is vlak bij de kunstacademie. Een overdekte markt met streekproducten en daarnaast demonstraties, een proeverij en boeiende presentaties. Zo zal de bekende culinair schrijver Onno Kleyn op zijn eigen luchtige wijze belangstellenden leren hoe je door goed woordgebruik de lezer het water in de mond kan doen lopen.

Voorde deelnemers, het programma enz,, verwijzen we naar de website van Slow Food Rijnzoet. Klik hier.

De markt biedt een aantrekkelijk overzicht van veelal ambachtelijk werkende producenten uit onze regio. Zo maakt de bezoeker onder andere kennis met Veluws Heidebier, wildernisvlees uit de Ooipolder, koffie van branderijen uit Nijmegen en Oosterbeek, groenten uit Renkum en Duiven, jams en chutneys uit De Glind en Heijen en rauwmelkse kazen uit Lunteren en Afferden. Er kan worden geproefd en gekocht. De keuken van Kookplaats zal gedurende de dag hapjes presenteren waarin producten van de markt zijn verwerkt.
 

Held van de Smaak

"We zijn erg in onze nopjes met de komst van Onno Kleyn," zegt Martin Woestenburg, voorzitter van Slow Food Rijnzoet. "Hij is iemand met passie voor goed eten en kan er leuk over schrijven en nog leuker over vertellen." Kleyn schrijft o.a. voor De Volkskrant en heeft talloze boeken op zijn naam staan. Tijdens het Smaakfestijn verzorgt hij een masterclass voor publiek, waar hij kandidaten leert hoe ze met passie over smaak kunnen schrijven. Zo dat het de lezer het water in de mond loopt, noemt Kleyn het.

Kaasboerderij De Grote Voort uit Lunteren is met haar Remeker kaas ook aanwezig. Ze is een van de circa vijf Nederlandse kaasboerderijen die nog echte rauwmelkse boerenkaas produceren. "De kaasmakerij van Jan Dirk van der Voort is vorig jaar niet voor niets tot Held van de Smaak uitgeroepen. Hij gaat vertellen waarom rauwmelkse kaas beter en gezonder is dan de meeste kazen, die industrieel worden geproduceerd. Want het geeft toch te denken dat kaas een paar jaar geleden uit De Schijf van Vijf is gehaald." Zo benadrukt Woestenburg het belang van eerlijk en puur voedsel.

 

Kijken en proeven

Op twee momenten gedurende de dag laat The Chocolate Factory uit Nijmegen zien hoe je zelf bonbons kunt maken. De keuken van Kookplaats, daar waar het Smaakfestijn plaatsvindt, maakt aan de lopende band kleine hapjes met producten van de markt. Op de binnenplaats laat Grijze Beer, de bijnaam van Willem ter Steeg uit Groessen, hoe je op een simpel vuurtje met een gietijzeren ketel (Dutch oven of Zuid-Afrikaans potjie) verrukkelijke eenpansgerechten kan maken. "Willem ter Steeg is geen kleintje. Hij en zijn team namen deel aan het WK barbecue op 14 september in België. Dus wat hij doet is ongetwijfeld top!" aldus Woestenburg.

Streekproductendiner

Dat het Smaakfestijn bij de Kookplaats wordt gehouden lijkt misschien raar. Maar zij die eigenaars Henk Hilvering en Andette van der Leest kennen, weten dat zij van de begane grond van de kantoorflat een inspirerende omgeving hebben gemaakt. Het is in de jaren uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats van cultureel en kunstminnend Gelderland. Hilvering was in een vorig leven uitgever van kunstboeken, maar samen met zijn Andette ook liefhebber van goed eten. "Kookplaats is hobby," zegt hij lachend. "En wij houden van aparte locaties." Zo drijven ze ook kantines, bijvoorbeeld van Artez (de kunstacademie), en verzorgen ze catering van festivals, voor bedrijven en particulieren. "En we maken absoluut geen gebruik van convenience food, zoals dat vandaag de dag heet," benadrukt Hilvering. "Wij werken met pure producten." Het Smaakfestijn wordt afgesloten met een diner, waaraan tachtig mensen kunnen deelnemen. De keuken van Kookplaats gebruikt ook dan zoveel mogelijk streekproducten en producten van de markt. Deelname kost dertig euro per persoon, exclusief drank. Geïnteresseerden moeten zich vooraf inschrijven. Meer informatie hierover, maar ook over de deelnemers en het programma van de dag, staat op de website, www.slowfoodrijnzoet.nl.

Nieuw boek met honderd streekproducten

Tijdens het Smaakfestijn in de Kookplaats presenteren de schrijvers Rien van den Heuvel en Humphrey Ottenhof hun kersverse boek Gelders Glorie. Ze overhandigen Slow Food- voorzitter Woestenburg een van een speciale boodschap voorzien exemplaar. 'Gelders Glorie, 100 oude en nieuwe culinaire streekproducten uit Gelderland', zoals de volledige titel van het boek luidt, is een boeiend naslagwerk over pure streekproducten. Het telt gegevens van honderd producten en honderden Gelderse producenten. Het boek is zeer overzichtelijk samengesteld, ingedeeld naar product en vervolgens naar regio. Achterhoek, Veluwe, Liemers, enzovoorts. Naast de klassiekers als kaas, bier, vlees en groenten kent het ook categorieën als noten, ijs, wijngaardslakken en paddestoelen. "Het criterium voor streekproduct is niet in twee woorden te vangen," zegt Van den Heuvel. "Maar voor ons staan authenticiteit, relatie met de streek en ambachtelijk werken centraal. We hebben het niet over het zoveelste likeurtje, zal ik maar zeggen." Van den Heuvel en Ottenhof besteden eerst aandacht aan het product an sich, bijvoorbeeld de appel, laten enkele trendsettende producenten aan het woord en vermelden daarna de meest relevante adressen per regio. Het boek is gelardeerd met anekdotes en volkswijsheden en gegevens over de voedingswaarde. Achterin is een forse index opgenomen met alle producenten en leveranciers. "Dit is Gelders Glorie Deel verduidelijkt Van den Heuvel. "Het is een illusie te veronderstellen zat we compleet zijn. We leren dagelijks weer nieuwe producenten kennen." Van den Heuvel en Ottenhof vormen samen DWZ|MAW Uitgevers, dat typisch Gelderse boeken uitgeeft. Tijdens de markt signeren zij hun boek en Ottenhof geeft een presentatie over streekproducten.

Plaats een reactie