Weet wat je eet

Enkele dagen geleden publiceerde Milieudefensie de laatste gegevens over bestrijdingsmiddelen en gif in groenten en fruit. Via de Wet Openbaarheid Bestuur vraagt ze bij de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) de meetresultaten op. De nu gepubliceerde gegevens hebben betrekking op steekproeven die de VWA in 2007 nam. Er is verbetering ten opzichte van 2006.

Veilig en onveilig

Druiven eten is niet verstandig. Net als de meeste citrusvruchten en aardbeien. Het wassen van fruit is een illusie. De planten worden al vroeg bespoten, zodat het gif door en door in de vruchten zit. En wat dacht u van opnamen van de gifstoffen via de bodem?
Van de producten bij de reguliere supermarkten is Kiwi het allerschoonst, gevolgd door pruimen en bananen. Maar er gaat niets boven ekologische groenten en fruit.

 

Lidl het schoonst, meer gif bij AH en Plus

"Van de grote supermarkten laten Plus en Albert Heijn in 2007 de grootste verslechtering zien ten opzichte van 2006: zij schotelen hun klanten duidelijk vuilere producten voor dan voorheen. [Dat wil niet zeggen dat Albert Heijn onderaan de lijst bengelt. Ze is exact de middenmoot van de negentien gekeurde supermarkten – red.]. Lidl en Super de Boer presteren het best, Plus en de Spar bieden de zwaarst vervuilde producten aan. Groente en fruit dat in Nederland zelf is geteeld, blijkt veruit het schoonst te zijn. Van de grotere producentenlanden komen Italië en Spanje als slechtste uit de bus." Tot zover het persbericht van Milieudefensie.

Duitse supermarkten

Duitse supermarkten hebben al jaren geleden besloten een eigen norm te stellen. Onder de wettelijke norm. Dat verklaart misschien waarom Lidl zo hoog scoort. Aldi daarentegen scoort slecht. Dat komt omdat Lidl haar eigen norm op 1/3 van de MRL heeft gesteld. (MRL = Maximum Residu Limiet, dus wat volgens de overheid aan gif e.d. op groenten en fruit mag blijven kleven.) Super de Boer heeft dit op de helft gesteld. Aldi daarentegen stelt dat haar norm 80% van de som van alle MRL's is. Oftewel: er kunnen zeer giftige producten bij Aldi liggen, als er ook maar een enkele schone tussen zit. Aldi kent 52% overschrijdingen van de wettelijke norm, aldus de gegevens van de VWA. 63% Is binnen de wet en 32% schoon. (Vergelijk Albert Heijn: 41% overschreidingen, 45% geheel schoon.) Zie verder hier.

Geen reden voor ongerustheid

Zaterdag 11 oktober was het consumenten tv-programma Kassa geheel gericht op voedselveiligheid. Op de vraag waarom de Voedsel en Warenautoritei (VWA) deze gegevens niet zelf publiceert, zegt ze dat vrijwel alle meetresultaten binnen de wettelijke norm vallen en er dus geen reden is om op de trom te slaan. De overheid hanteert de MRL (Maximum Residu Limiet), die veel lager is dan de zgn. toxologische grenswaarde (d.i. de mate waarin het bestrijdingsmiddel moet worden toegepast om het ongedierte of de schimmel op de plant te bestrijden). Volgens de VWA en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er dus absoluut geen reden voor ongerustheid. Ook niet als het gaat om combinaties van groenten en fruit die heftig worden bespoten.
Volgens Milieudefensie en prof. Rijnders van de Universiteit van Amsterdam is er echter nog veel te weinig onderzoek gedaan om zeker te zijn dat alles veilig is. Waarom is immers de grenswaarde voor babyvoeding enkele jaren geleden drastisch verlaagd?

Links

www.weetwatjeeet.nl

Plaats een reactie