Chocolade-kaneel-perentaart

Chocolade-kaneel-perentaart

Uitstekende perentaart. Een met peer gevulde bodem onder een deken van chocolade met wat kaneel. Lekker fris. Zeker met een lepel vanilleijs.

Gang: Dessert, Gebak, taart
Keuken: Internationaal
Auteur: Good Food
Ingredienten
Taartdeeg
  • 75 gr boter (of olijfolie)
  • 150 gr bloem
  • 35 gr cacaopoeder
  • 75 gr basterdsuiker (wij nemen steevast panela/oersuiker)
  • 1 st groot ei
Inhoud
  • 4 st peren, geschild en in dikke plakken (of uit blik)
  • 150 gr goede pure chocolade (85% of meer)
  • 2 st eieren, gescheiden)
  • 300 gr mascarpone
  • 100 gr basterdsuiker (panela)
  • 2 theel kaneelpoeder
  • fikse snuf nootmuskaat, vers geraspt
  • fikse snuf peper, vers uit de pepermolen
  • poedersuiker
Bereiding
  1. Voor een taartvorm van 28 cm diameter en een niet al te hoge opstaande rand.

Het deeg
  1. Meng de ingrediënten en kneed het tot een bal. Eventueel nog een beetje bloem erbij als het te plakkerig is. Plet het iets en leg het een half uurtje in plastic verpakt in de koelkast.

De vulling
  1. Als je verse peren gebruikt die misschien wat hard zijn, schil ze en leg ze een kwartiertje in zachtjes kokend water. Eruit nemen en uit laten lekken. Geblikte peren kan je meteen laten uitlekken.

  2. Smelt de chocolade in een au-bain-mariepan, of een schaaltje boven een pan met kokend water. Doe dat zachtjes. Zet weg en laat iets afkoelen.

  3. Ondertussen klop je met een mixer de eidooiers door de mascarpone. Doe dan de suiker, kaneel, nootmuskaat en peper er ook door. Uiteindelijk de gesmolten chocolade.

  4. In een vetvrije kom klop je met een garde de eiwitten stijf. Doe er een snuf zout bij.

  5. Het eiwit voorzichtig door de mascarpone spatelen. Sommigen zeggen: met een metalen lepel.

De compositie
  1. Vet de taartvorm aan de binnenkant in met boter – of gebruik bakpapier.

  2. Het taartdeeg uit de koelkast rol je uit tot een grote lap. Hiermee bekleed je de taartvorm.

  3. De perenplakken leg je in een cirkel in op de bodem.

  4. Hier overheen drapeer je het chocolade-mascarponemengsel. Wat glad strijken, zo goed en kwaad als het kan.

  5. Bak gedurende 25 à 30 minuten op 180o C. Het oppervlak moet stevig zijn en mag wat barsten vertonen.

  6. Af laten koelen en serveer op kamertemperatuur met een lepel vanille-ijs. En wat poedersuiker erover.

Opmerkingen

1. We houden van chocola. De volgende keer geen kaneel.
2. De volgende keer meer chocolade

15 maart 2015
Gemaakt. De laatste peren uit de koeling. Ze zijn nog hard. Dus wij hebben ze gepocheerd.

2 gedachten over “Chocolade-kaneel-perentaart”

  1. Onder “Compositie”: Tweede zin: “Het taartdeeg uit de oven rolt u uit tot een grote lap.” Moet dit niet zijn: ” Het taartdeeg uit de koelkast rolt u uit tot een grote lap.” ?

    Beantwoorden
    • Ja. Dat moet het natuurlijk zijn. Dom, dom, dom maar fijn dat er oplettende lezers zijn 😉
      Ik ga het aanpassen. En meteen een ‘dt’ gecorrigeerd.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering