Rabarber-aardbeiencrumble

Aardbeien-rabarbercrumble

Aardbeien en rabarber, gemengd, met een laagje bruin gebakken kruimeldeeg erover. En een bol vanille-ijs. Wat wil een mens nog meer?

Gang: Dessert, Nagerecht, taart
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: Annes Kookpunt
Ingredienten
  • 750 gr rabarber
  • 5 eetl aardbeienjam
  • 2 eetl suiker (ongeraffineerde rietsuiker of nog beter: panela/oersuiker)
  • 250 gr aardbeien (bakje), gewassen, kroontje eraf en in vieren gesneden
  • 100 gr bloem
  • 4 eetl basterdsuiker
  • 50 gr roomboter
  • vanille-ijs of een andere lekkere ijssoort
  • 1 eetl amandelen, geroosterd
  • klontje boter om in te vetten
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 225o C.

  2. Vet een ovenschaal in met het klontje boter.

  3. Rooster de amandelen in een droge pan en houd apart.

  4. Maak de rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van 2 cm.

  5. Meng de rabarber met de jam, de aardbeistukken en de suiker en verdeel dit dan over de ingevette ovenschaal.

  6. Meng de bloem met de basterdsuiker.

  7. Maak van de 50 gr boter kleine brokjes en doe die erbij. Snijd met twee messen de boter in de bloem tot heel kleine stukjes.

  8. Met koele handen het deeg tussen je vingers tot kruimels mengen. Verdeel dan de kruimels over rabarber.

  9. Zet de schaal in het midden van de oven. Bak het in 20 tot 40 minuten bruin.

  10. Serveren met ijs en geroosterde amandelen.


19 april 2008
De eigen tuin biedt rabarber. De eigen tuin biedt nog lang geen aardbeien. De kelder biedt nog potten jam. In de winkel liggen de eerste Nederlandse kasaardbeien. Smakeloos en waterig. De nieuwe Wasserbomben. Je kunt wachten tot er echte aardbeien zijn – rabarber kan tot half juli worden geplukt – of wat principes overboord zetten. Daar waar de nuance ligt: doe je iets in principe niet of uit principe niet.

20 juni 2015
Het heeft geduurd, met dit rare toch wel koude voorjaar. Maar de eerste aardbeien zijn er! En nog rabarber in overvloed, dus huppekee, na ruim zeven jaar dit weer eens gemaakt. Voor de foto’s die nog ontbraken, maar ook omdat het verrekte lekker is. Zo blijkt maar weer.

2 gedachten over “Rabarber-aardbeiencrumble”

Plaats een reactie

Waardering