Peulvruchten, het boek

Peulvruchten Chandler - coverPeulvruchten zijn gezond en lekker. Ze kunnen nu nog steeds de grond in. Bonen na medio mei. De erwten gingen al in maart voor. En wachten op een mooie oogst. Als voorafje is er het boek Peulvruchten. Mooi vormgegeven, informatief en helder geschreven. Het telt veel maakbare recepten. Kortom, een waardevolle aanvulling voor de kookboekenkast.

Het boek heet gewoon Peulvruchten, maar het is zo compleet en telt zo’n 160 recepten van diverse aard, dat het gerust ‘Het Grote Peulvruchtenboek’ of ‘Alles over Peulvruchten’ had kunnen heten. Hoewel we juist bij zulke titels achterdochtig worden: de soberheid die de titel Peulvruchten uitstraalt siert auteur Jenny Chandler. Vlot geschreven met af en toe een anekdote of kwinkslag.

Hollandse gerechten als erwtensoep of kapucijners met spekjes, kennen we al wel. Dit boek verbreedt de bonenhorizon. Er is maar één ‘maar’. In de inleiding pleit Chandler voor meer peulvruchten en minder vlees, want dat is in meer dan één opzicht goed voor het milieu. Toch is het geen vegetarisch kookboek, behoorlijk wat recepten bevatten vlees of vis.

Titel

Peulvruchten

Van

Jenny Chandler

Uitgever

Karakter

ISBN

978 90 452 0743 8

Verschenen

Januari 2014

Prijs

€ 29,95

Verkrijgbaar bij

Alle boekhandels en indien u online wenst te winkelen, raden we de Libris-webwinkel aan. Dan verdienen de boekhandels zelf ook nog iets.

Peulvruchten Chandler - achterkantPeulvruchten kunnen jaarrond worden gegeten. Oké, u kunt potten en blikken in de winkel kopen, maar wij bedoelen met het seizoen. De verse bonen en dan gedurende winter en voorjaar de gedroogde bonen.

Windkracht

Na een inleiding over de gezondheidswaarde van peulvruchten (ontzettend gezond) en ‘Red de Aarde’ – door het consumeren van bonen hoeft er minder vlees te worden gegeten en wordt zo energie en milieu gespaard

, heeft Chandler het over de windkracht. Het schier onvermijdelijk onderwerp als het over bonen gaat.

Gli amici sono como i fagioli. Parlando di dietro.

De grootste windkracht ontwikkelt u met sojabonen, limabonen en witte bonen. Linzen, spliterwten (erwtensoep), mungbonen (taugé) leveren daarentegen slechts een briesje. Wat er tegen te doen?

(a)        U kunt uw lichaam langzaam laten wennen door het bonenquotum langzaam op te voeren (vooropgesteld dat u dus voldoende regelmatig bonen eet)
(b)        U kookt bepaalde kruiden mee
(c)         De bonen goed gaar koken

Vers, diepvries, ingeblikt of droog

Verse bonen of erwten zijn super, maar ze moeten wel kort na de oogst worden gegeten. Als u ingeblikte/opgepotte bonen gebruikt, koop ze niet als er (bepaalde) additieven zijn vermeld en spoel ze altijd goed af. Gedroogde bonen mogen geen gele of bruine vlekken rond het oogje hebben en ze moeten ‘zwaar’ zijn. Lichte bonen zijn oud of uitgehold door de bonenkever.

Peulvruchten Chandler - schoteltjeDroogbonen genieten de voorkeur. Het is goedkoper, maar ook omdat de keus zo groot is. Lang niet alle bonen worden ingeblikt of opgepot. De meeste moeten worden voorgeweekt. Meestal een nacht. Dan bedraagt daarna de kooktijd nog een uur of zo. Voorweken is niet noodzakelijk; in dat geval bedraagt de kooktijd enkele uren.
Breng de bonen hard aan de kook  en draai het vuur na 5 of 10 minuten laag. Dan blijven de bonen heel.
Gebruik geen zout bij het koken van droogbonen. En überhaupt geen suikers en zuren – ook niet bij verse (sperzie-)bonen. Het garen duurt dan veel langer. Het kan wel handig zijn bij stoofpotten die een uur of drie, vier moeten opstaan. Dan zijn de bonen ook gaar en niet uiteengevallen tot bonenbrij.

Zo staan er veel tips en wetenswaardigheden in dit boek. Ook over bewaren van gekookte peulvruchten.

Recepten

Het zijn veel mooie, leuke maakbare recepten. Van hapjes (pakora hebben we onlangs al uit dit boek gemaakt – kijk hier – en een soep van kievitsbonen met pasta – kijk hier) , dips en purees, bonen als babyvoeding, soepen – Indiase rode linzensoep en de borlottibonensoep met pasta gaan we zeker maken -, salades, bijgerechten, voorgerechten. Na de gesmoorde flageolets met tomaat en rozemarijn – oefff, dat ziet er lekker uit – komen we bij de Vegetarische Hoofdgerechten.
Het is maar goed ook, want van de voorgerechten die opgenomen zijn, is er maar één zonder vis of vlees. En ook veel salades zijn niet vegetarisch. Dat terwijl de inleidende hoofdstukken juist voor bonen pleiten en minder vlees.
We tellen vijf gerechten met kikkererwten, vier met linzen, een tuinbonen, een bonenkiemen, een mungbonen, een doperwten, een limabonen, een flageolets, twee zwarte bonen, twee tempeh/tofu en een sperziebonengerecht

Het hoofdstuk ‘Alles erop en eraan’ telt zeventien prachtige niet-vegetarische gerechten.

‘Zoete toetjes’ heet het laatste hoofdstuk. Wel uitdagend, met bonen. Het telt dan ook slechts drie recepten. Maar wat voor een recepten!
Ashure – de pudding van Noach – is intrigerend. Die moeten we ooit eens maken. En zwartebonenbrownies, uiteraard vanwege de chocolade.

zwartebonenbrownies (Medium)

Chandler sluit haar boek af met sauzen, salsa’s en smaakmakers. Dan moet u denken aan salsa verde, guacamole, mayonaise e.d. – zaken die goed met bonen samen gaan. (Rode uienjam met linzen!)

 

 

 

Plaats een reactie