Rattenkeutelziekte

Het kan zomaar toeslaan, als het te nat is. Een soort schimmel die zich in de vorm van rattenkeutels voortplant in de grond. Ze slaat toe in veel groenten, zoals sla, sperziebonen, in veel groenten.

Rattenkeutelziekte 1

Rattenkeutelziekte 2
De nieuwe “keutels” zijn al gevormd in de rottende slaplant. Klik op de foto voor een vergroting

Wellicht dat u het herkent. Een vorm van rot en schimmel in de sla of een andere plant. Officieel heet het sclerotinia of sclerotiënrot. Het is, wat men noemt, een zwakteparasiet. Ze komt overal voor en slaat toe als de plant het zwaar heeft. Bijvoorbeeld te vochtig en te warm.
Dat gebeurde bij deze sla.
Rattenkeutelziekte - keutelsDe schimmel plant zich voort door kleine knolletjes, die lijken op rattenkeutels. Een knolletje is eigenlijk een soort opgewonden schimmeldraad. Dus wit van binnen.

Het knolletje kan worden gezien als een heel kleine truffel. Dat zijn immers ook de knollen van een bodemschimmel.
Deze knolletjes blijven een jaar of acht vitaal, d.w.z. ze kunnen weer tot een nieuwe schimmel uitlopen. Dus eens het in de grond is, gaat het niet meer weg.
De enige zorg is dan uh…. goed zorgen voor de gewassen.


Rattenkeutelziekte - kas
De resterende planten zijn van de onderste bladeren ontdaan, om schimmel geen kans te geven (als het niet al te laat was).

We waren op bezoek in een tunnelkas waar sla was gezaaid voor vermeerdering. Voor zaadwinning van sla is het beter in een kas tot bloei en zaadvorming te komen, dan buiten. Want in de nazomer is het meestal regenachtig en dan is het lastig de zaden (met pluis, als kleine paardenbloemetjes) te winnen.
De sla in deze kas werd met een druppensysteem bevloeid. Om te laten schieten is iets droog beter. In dit geval was het gevolg: nat en èn in de tunnelkas warm. De schimmel sloeg toe.


Zelf slazaad winnen? Klik hier (en buiten kan het ook)

 

 

Plaats een reactie