De 10 meest gezonde bladgroenten

De Australische overheid liet onderzoeken wat de tien meest gezonde bladgroenten zijn in de Pacifische regio. Kool is heel gezond, weten we. Maar er zijn nòg gezondere groenten, die wij ook in de Lage Landen kunnen eten.

En ook uit dit rapport het soms wel curieuze gewassen kunnen we wat leren. Want heeft u er wel eens aan gedacht om het blad van de paprika- of peperplant die u in uw kas teelt te eten? Of van de immer doorgroeiende pompoenen de jonge toppen te oogsten? Doen! Wij zaaien ieder jaar al malabar spinazie en in een hete zomer als deze (2013) groeit die als een tierelier. Buiten. Volgend jaar zetten we die ook gewoon in de kas.

ACIAR is het Australian Centre for International Agricultural Research. Het opereert als een innovatiestimulator voor ontwikkelingslanden èn Australië (uiteraard). Partnerlanden zijn o.a. Papoea Nieuw-Guinea, de staten en staatjes van Melanesië, Micronesië en Polynesië, Indonesië, de Filippijnen en meer landen van Zuidoost Azië.

Met dit onderzoek, dat op 15 juli 2013 werd gepubliceerd, wil de Australische overheid er voor zorgen dat de teelt van gezonde groenten toeneemt en dat gebreksziekten afnemen. Sommige van deze groenten zijn al zeer populair bij de lokale bevolking. Andere zijn van oudsher geteeld voor hun zetmeelrijke knollen (bv. taro) of voor hun vruchten (peper, choko en pompoen). Maar hun bladeren zijn ook eetbaar en voedzaam. Neem de chilipeper (van elke groente is een feitenblad gemaakt):

De 10 meest gezonde bladgroenten - peperblad

De top tien

1. Aibika (Abelmoschus manihot)
Jonge bladen en uitlopers kunnen rauw worden gegeten, oudere beter eerst gekookt. Deze plant is ook een traditioneel geneesmiddel. Wij hebben het wel eens gezaaid en als kuipplant gehouden.

2. Taro blad (Colocasia esculenta; Xanthosoma sagittifolium)
Jong blad wordt ook wel voor wraps en pakketjes gebruikt. Moet worden gekookt.

Ete-struik

3. Ete en Ofenga (Polyscias verticillata resp Pseuderanthemum whartonianum)
Jong blad van beide planten vers, iets ouder blad gekookt. Doet het goed in stoofpotten en zeker in kokosmelk. Het eten van deze bladen stimuleert de melkproductie van moeders. En Ofenga wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen.

4. Sweetleaf (Sauropus androgynus)
Jong blad en bladtoppen kunnen rauw worden gegeten, maar ook de bloemen en de vruchten.

5. Kangkong (Ipomoea aquatica, Ipomoea reptans)
Waterspinazie of moeraskool. Kan het best ongekookt worden gegeten. De jonge toppen in salades of het sap ervan om aan drankjes toe te voegen. Iets ouder blad koken, stomen of wokken.

6. Pompoen– en choko-toppen (Cucurbita spp. resp Sechium edule)
Daar staan we van de kijken. Toppen van pompoenplanten. Die van de pompoen zijn wat harig en, als ze wat dikker zijn, kunnen ze worden geschild. Maar koken, wokken of bakken of stomen helpt ook.
Pompoen heeft minder koper dan kool, maar drie maal zoveel zink, 1½ maal zoveel kalk, bijna vier maal zo veel mangaan, bijna dubbel zo veel kalium en drie maal zo veel fosfor en nog veel meer. Dan kool.
​De choko hoort ook uiteindelijk tot de grote familie der cucurbitaceae.

7. Drumstick Tree (Moringa oleifera)
De plant wordt al gebruikt als dierenvoer, groenbemester of voor hagen. En medisch: antibacterieel en anti-virus en voor het verlagen van o.a. de bloeddruk.
Het blad kan het best snel worden verwerkt, bijvoorbeeld jong in salades. Ouder eerst even bakken/koken

8. Malabar Spinazie (Basella alba)
Tja, die telen we ook zelf. Zeker in een mooie zomer als die van nu (2013). En anders in de kas. Lees hier meer over malabar spinazie.

Foto: H. Zell – Commons Wikimedia

9. Peper-/paprikablad (Capsicum spp)
Verrassend. Nooit bij stil gestaan dat behalve de vruchten ook het blad eetbaar is. En niet scherp. Heel jong blad en toppen kunnen rauw worden gegeten, en verder in gekookte gerechten. Lees hier meer over de peper.

 N%MnBCuZnCaMgKPS
kool2.823122205.7001.45029.0003.7503.750
peperblad3.23272262719.9004.60050.0004.9003.800
De mineralen zijn aangegeven in mg/kg. De kool is ‘english cabbage’ – sluitkool

10. Amaranth 
Die kan in onze streken ook worden geteeld als eenjarige. (Het zaait zichzelf overigens goed uit…) Niet rauw eten, want het kent een nogal hoog oxalaatgehalte. Het blad wordt gegeten als spinazie, maar ook in soepen en curries worden verwerkt. Wij hebben in 2013 voor het eerst amaranth gezaaid.

Open hier de pdf met het totaalrapport van ACIAR en de feitenbladen per groente.

Plaats een reactie